„Ziua Porților Deschise”. Miercuri, gălățenii sunt invitații Agenției BNR

Data : 15 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Clădirea de pe strada Fraternității a fost realizată de arhitectul care a proiectat și „Ateneul Român”

Gălățenii sunt invitați miercuri, 17 aprilie, să viziteze sediul Agenției din Galați a Băncii Naționale a României (BNR) de pe strada Fraternității nr 2, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise” organizat de BNR atât la București cât și la sucursalele și agențiile din țară. „Banca Naţională a României organizează miercuri, 17 aprilie , în intervalul 11.00 – 19.00, „Ziua porţilor deschise”. Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înfiinţare, BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din Bucureşti, precum şi sucursale regionale şi agenţii ale BNR din teritoriu”, se spune într-un comunicat al BNR.

La Palatul Băncii Naționale din Capitală, lingouri de aur autentice și monede de aur

La Palatul Vechi al Băncii Naționale din București, cei interesaţi vor putea explora Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi expoziţiile „Istoria leului”, „Banca Naţională a României şi Marea Unire”, „Istoria bancnotei româneşti” şi „TezAur”.

Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziţia permanentă TezAur” proiectează un concept modern şi original, care porneşte de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar vizitatorii vor descoperi informaţii inedite şi vor vedea lingouri autentice din aur şi monede din aur din Tezaurul Băncii Naţionale. Mai sunt prezentate tipuri de zăcăminte aurifere, un filon aurifer şi flori de mină conţinând elemente native de aur pe matrice de cuarţ.

Sucursala BNR Galați, înființată în 1881, când Galațiul era al 2-lea centru economic al țării, după București

Banca Națională a României a fost înființată prin lege pe 17 aprilie 1880, cu un capital inițial de 30 milioane lei, din care 10 milioane capital de stat, restul de 20 milioane fiind capital proprietate privată. A fost investită cu privilegiul de a emite bancnote acceptate în tranzacții, privilegiu extins de mai multe ori. Primele bancnote emise de BNR au fost de 20, 50, 100, 500 și 1000 lei.

BNR era a 13-a bancă centrală din lume, fiind înființată înaintea Băncii Centrale a Japoniei sau a sistemului Rezervei Federale din Statele Unite.

La mai puţin de un an de la înființarea BNR, pe 18 martie 1881, se deschidea și sucursala BNR Galaţi.

Galațiul era la vremea aceea unul dintre cele mai puternice centre economice din țară, al doilea după București, dar asta în condițiile în care nu avusese loc Marea Unire și de pe hartă lipseau marile orașe din Ardeal și Banat.

În 1880, în anul înființării BNR și la patru ani de la retragerea statutului de porto-franco, comerţul total al Portului Galaţi era de 67 de milioane de lei, un sfert din cele 244 milioane cât reprezenta comerţul total al ţării.

În 1883, Galaţiul deţinea locul al 2-lea între centrele economice ale ţării, după Bucureşti. Începând cu a doua jumătate a secolului XIX, la Galați au fost dezvoltate sute de societăți de producție, de la bunuri de consum sau alimente la industria navală. În 1896 avea loc înființarea „Societății Branșelor din Galați”, prima asociație patronală care a funcționat la Galați, dar și în întreaga zonă din sud-estul țării.

Clădirea de strada Fraternității nr 2 a fost construită în 1885-1886

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, în primii ani sucursala BNR Galaţi a funcţionat în casele Calergiu și la Hotel Dacia.

Cum volumul operaţiunilor financiare a crescut pe măsura puterii economice a Galațiului, conducerea BNR a demarat proiectul construirii unui sediu spațios și a început căutarea unui teren în centrul orașului. Rezolvarea a venit de la surorile Evlambia şi Elena Cantacazi care pe 29 octombrie 1883 au vândut BNR cu 45.000 lei imobilul situat în „urbea Galaţi, str. Municipală”.

Lucrările pentru ridicarea clădirii sucursalei BNR Galaţi au început în prima jumătate a anului 1885 și au fost încheiate un an mai târziu.

„Presa locală anunţa, la 30 iulie 1885, că arhitectul Nicolae Cerkez inspecta lucrările de la Brăila, Galaţi şi Iaşi. La 16 iulie 1886, directorul Eugeniu Carada a informat Consiliul General că lucrările la construcţia localurilor pentru sucursale se afla în stadiul final, iar la Sfântul Dumitru serviciile acestora se pot instala în noile clădiri”, arată istoricul Valentin Bodea, în volumul „Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea”.

Construită pe un singur nivel, sucursala BNR din Galaţi dispunea de un mare hol unde erau amenajate birourile, un vestibul, mai multe camere spaţioase locuite de către funcţionari şi o cameră pentru tezaur, situată la subsol. Pe 2 august 1928, a fost eliberată autorizaţia de construcţie pentru etajul clădirii.

Clădirea BNR Galați, realizată de arhitectul francez Albert Galleron, care a proiectat și „Ateneul Român”

Clădirea care găzduiește Agenția BNR Galați este una din cele mai frumoase din oraș, fiind realizată de arhitectul francez Albert Galleron (1847 – 1901), care a fost plătit de gălăţeni ca să realizeze proiectul şi să supravegheze construcţia. Arhitectul francez, care a excelat în stilul neo-clasic, a mai proiectat clădirea „Ateneului Român” şi „Palatul Băncii Naționale” din Bucureşti.

În perioada 1996 – 1999, imobilul a fost consolidat, pardoseala din marmură din holul central, arabescurile plafonului, capitelurile coloanelor, scara, candelabrele și placajul de granit al pereţilor fiind renovate în detaliu, folosindu-se fotografii de epocă şi planşe vechi.

Clădirea de pe strada Fratenității nr 2 este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice sub codul GL-II-m-B-03047.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de