Victimele Mineriadei din iunie 1990, comemorate de studenții din Galați

Data : 13 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Studenţii vor încerca reproducerea atmosferei tragicelor evenimente din perioada Mineriadelor

În premieră la Galați, Liga Studenților de la Universitatea Dunărea de Jos va readuce în amintirea gălățenilor Mineriada din 13 – 15 iunie 1990, o acțiune pusă la cale de Ion Iliescu, Petre Roman și ceilalți lideri ai Frontului Salvării Naționale (FSN) care la aproape o lună de la câștigarea alegerilor de pe 20 mai 1990 au încercat să elimine pe opozanții guvernării FSN.

Au fost organizate acțiuni ale forțelor de ordine împotriva demonstranților pașnici din Piața Universității care cereau renunțarea la reminiscențele comuniste de către cei care conduceau România și au fost instigați minerii la devastarea sediilor PNȚCD și PNL și a sediilor Universității din București și Institutului de Arhitectură, precum și la ciomăgirea și arestarea oamenilor simpli de pe străzile Bucureștiului care păreau de opinie contrară guvernării FSN, fie și prin simplul fapt că purtau barbă.

„Mineriada din 13-15 iunie 1990, este considerată cea mai sângeroasă şi brutală acţiune a minerilor. Atunci, la Bucureşti, minerii cei mai sus menţionaţi, alături de forţele de ordine, au intervenit pentru a înăbuşi revolta din Piaţa Universităţii. Şi nu au lovit numai în protestatari, ci şi în civili. Cu alte cuvinte, toţi cei care au trecut drept… intelectuali au fost bătuţi, arestaţi în dube de Poliţie la o unitate militară din Măgurele, unde au fost interogaţi”, se spune în comunicatul semnat de Sergiu Bodlev, președintele Ligii Studenților de la Universitatea Dunărea de Jos.

Liga Studenţilor, în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos şi Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, organizează o serie de manifestaţii prin care studenţii vor încerca reproducerea atmosferei tragicelor evenimente din perioada Mineriadelor, prin amplasarea unor elemente sugestive (cearceafuri, sârmă ghimpată, stative din lemn etc.) în faţa Corpului Central al Universităţii Dunărea de Jos, când sute de studenţi şi oameni de rând au fost bătuţi cu bestialitate de minerii chemaţi de Ion Iliescu la Bucureşti, în scopul de a elimina complet opoziţia anti FSN şi de a „planta panseluţe”, în Piaţa Universităţii.

Cu toate că mecanismul folosit pentru implementarea activităţilor sus menţionate este unul cu o tentă cultural artistică, protagoniştii şi-au propus să atragă atenţia tocmai prin stilul abordat şi să arate că studenţii încă mai păstrează în memorie crimele şi represaliile crunte, împotriva unor manifestanţi paşnici, chiar dacă s-au desfăşurat acum 29 de ani.

Manifestaţia ce poartă numele de „13-15 iunie – Noi nu uităm” înglobează şi următoarele acţiuni:

– 13.06.2019 – ora 20:30 – Proiecţia filmului – Fenomenul „Piaţa Universităţii” (Campusul Studenţesc Al.I.Cuza – Cămin G);

– 13-15.06.2019 – Expoziţie de poze – Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi latura estică a Stadionului Portului Roşu;

– 15.06.2019 – ora 16.00 – Depunere coroană de flori – Monumentul Eroilor (Prefectură).

Foto: jurnalonline.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de