„Unda Verde” este cam des roșie pentru pietoni!

Autor :

Data : 26 august 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Am observat că pe rețelele de socializare șoferii dau de pământ cu „Unda Verde” din toate pozițiile, pentru că stau la cozi uriașe din cauză că semafoarele sunt prost sincronizate.Însă nimeni sau, mă rog, destul de puțini pietoni protestează față de faptul că semafoarele destinate exclusiv lor sunt varză la capitolul sincronizare. Zilele trecute cineva îmi povestea o pățanie care ar trebui să dea de gândit autorităților care implementează acest minunat sistem. Pățania se întâmpla chiar la semaforul de lângă Primărie, adică chiar de sub nasul instituției care implementează proiectul „Unda Verde”. Ajuns la semafor, omul nostru s-a uitat în dreapta și-n stânga și… pustiu. Mi-a explicat  faptul că mașinile cele mai apropiate erau la Modern, la celălalt semafor. Din păcate, cel de la Primărie era pe roșu pentru pietoni. A apăsat butonul, așa cum scria pe plăcuța aferentă, dar timpul de reacție a fost complet aiurea. S-a făcut roșu pentru autovehicule, și implicit verde pentru pietoni, abia după un minut și 47 de secunde. Adică exact timpul necesar pentru ca puhoiul de mașini care stătea la semafor la Modern să ajungă în dreptul Primăriei. Evident că șoferii nu au fost deloc fericiți când au văzut că unda verde nu-i chiar atât de verde, ci mai degrabă gri! Omul ne mai spune că în momentul în care a traversat strada, pe verde, din partea cealaltă, de pe sensul pe care circulă doar mijloacele de transport în comun ale Transurb, a frânat în ultimul moment și un troleibuz, care, în momentul în care a apăsat pe buton, nici măcar l-a zărit.

Treaba aceasta cu trecerile de pietoni semaforizate ar putea aduce mari tragedii, pentru că am văzut numeroase cazuri, și bănuiesc că sunt nu singurul, de pietoni care traversează pe roșu, preferând să nu mai aștepte aiurea până când unda se face verde. Sau, mai rău, am văzut pietoni care ignoră total trecerile de pietoni marcate și traversează pe unde-i taie capul. La fel, putem avea parte de tragedii pe care niciunul dintre noi nu și le dorește.

Așadar, iată că „Unda Verde” lovește în plin și pietonii. La început, unii chiar păreau mulțumiți, pentru că acest sistem mult hulit le-a pus pe tavă zone noi de traversat arterele rutiere, în condiții de siguranță, însă, în realitate, se dovedește că acestea mai mult încurcă. Pe de altă parte, nici trecerea acestor semafoare pe galben intermitent, așa cum a amenințat primarul Pucheanu, că se va întâmpla dacă sistemul nu-și dovedește eficiența, nu mi se pare o soluție tocmai fericită. Nu poți să lași uitării o investiție de aproape 20 de milioane de lei doar pentru că ea nu funcționează bine din prima. Cred că tânărul edil s-a precipitat puțin și mai cred că ar trebui să aibă mai multă răbdare. Sistemul nu funcționează, într-adevăr, dar trebuie văzut unde este sincopa, așa că, vorba fostului primar Marius Stan, mesajul pentru autorități este unul cât se poate de clar: „ieșiți pe teren și vedeți de ce nu funcționează”.  Așa, din birouri, cu toții ne putem da cu părerea, dar situația cea mai clară este în teren. Puțină implicare n-ar strica. Până acum, atât autoritățile locale, cât și Poliția Rutieră au stat cu capul la cutie. N-am văzut pe nimeni în teren, care să dirijeze circulația atunci când semaforizarea are sincope, sau care să ne dea niște explicații inteligente. Așa că, haideți să ne mișcăm mai cu talent!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de