Un pas mare pentru Unire: PMP Galați pune bazele unei cooperări dintre Galați și Cahul

Data : 22 martie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Proiectul de hotărâre inițiat de Oana Iurescu și Nicoleta Badiu a fost adoptat astăzi în unanimitate.

Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi de astăzi a Consiliului Local Galați viza semnarea unui acord de cooperare între Municipiul Galaţi şi Municipiul Cahul, Raionul Cahul din Republica Moldova, proiect inițiat de consilierele PMP Galați Oana Iurescu și Nicoleta Badiu.

Totul a început în luna ianuarie, 2018, când primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș a trimis pe adresa Primăriei Galați o adresă prin care-și exprima intenția de a stabili relații de colaborare transfrontalieră. Propunerea avea la bază o decizie, aprobată de Consiliul Local din Cahul, prin care se dădea mână liberă primarului să deschidă discuțiile de cooperare.

„Grație amplasării geografice, localitățile noastre se află în lista celor avantajat. Avem această convingere, ținând cont de posibilitățile asigurate, în primul rând de seclele de istorie și unitatea de limbă și de origine a locuitorilor, distanța mică și nu în ultimul rând spectrul proiectelor comune, ce ne-ar oferi realizările dorite.În acest sens, suntem interesați să abordăm o gamă foarte largă de domenii, de la acțiuni de protecție a mediului până la activități adrsate tinrilor și copiilor. Totul este să semnăm un acord de cooperare tranfrontalieră”, spunea atunci primarul de la Cahul.

CITEȘTE ȘI: PMP cere UNIREA în Consiliul Județean

La nivelul comunității din Galați, misiunea realizării acestei colaborări a fost preluată de cele două consiliere locale PMP, Oana Iurescu și Nicoleta Badiu.

„Ne dorim să fim un exemplu de colaborare pentru Euroregiunea Dunărea de Jos, care, din păcate, deși funcționează de aproape două decenii, nu se poate lăuda cu prea multe proiecte concrete. Am crezut mereu  că o înfrățire între cele două orașe chiar în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire ar marca cu demnitatea cuvenită această filă importantă din istorie”, ne-a spus Oana Iurescu.

POATE TE INTERESEAZĂ ȘI: De 8 martie, PMP întinde o mână femeilor abuzate

Inițiativa a primit imediat atât avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, cât și cel al Ministerului Afacerilor Externe, care au apreciat la unison că înțelegerea de cooperare dintre cele două orașe este oportună.

Cele două orașe ar urma să organizeze în comun proiecte pentru dezvoltarea durabilă economică, socială și culturală. Este vorba despre schimburi culturale, educaționale și sportive, schimburi de specialiști, organizarea unor târguri, festivaluri și expoziții, formarea și capacitarea resurselor umane, dar și despre elaborarea și implementarea în comun a unor studii și proiecte pentru domeniile de interes ale celor două părți.

Reamintim, pentru cine nu știe, Cahul este cel mai important oraș din sud-vestul Republicii Moldova, are aproape 40.000 de locuitori și este centrul administrativ al raionului cu același nume.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de