Un nou pericol pe piața muncii din Galați: lipsa de calificare a celor care vor un loc de muncă

Data : 1 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

În 2018, AJOFM a reușit angajarea a 1.500 de gălățeni.

În ultimii ani, a fost sesizată o nouă evoluție pe piața forței de muncă, aceea a locurilor de muncă ce nu pot fi ocupate din lipsa personalului calificat. Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă, exprimat procentual. Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6%, ajungând la 58.810 locuri de muncă. Acest fenomen este resimțit și pe piața forței de muncă din Galați.

La Galați a crescut ponderea șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat

La recenta ședință a Comisiei de Dialog Social a fost discutată și situația ocupării forței de muncă în județul Galați. Directorul AJOFM Galați, Cezar Năstase a identificat principalele cauze ale blocajului forței de muncă, principala cauză fiind lipsa calificării celor care sunt în căutarea unui loc de muncă.

„Principalele dificultăți identificate în ocuparea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă vizează aspecte cu privire la migrația forței de muncă calificate și înalt calificate în țări din spațiul UE, necompetitivitatea forței de muncă, respectiv ponderea mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat și deprofesionalizarea a unei mari părți a populației civile, datorate unor perioade îndelungate de inactivitate”, a spus directorul AJOFM Galați.

Asta înseamnă că nici investițiile care ar avea ca efect și crearea de noi locuri de muncă nu ar putea salva economia locală de la dezastru, pentru că ar trebui aduși muncitori din alte zone.

În 2018, s-a reușit angajarea a 1.500 de gălățeni

Potrivit directorului AJOFM Galați, au fost investite sume consistente în măsurile de angajare a celor care nu au un loc de muncă. În baza Ordonanței nr 60/2016 a Guvernului Cioloș, privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea forței de muncă, pot fi acordate prime de la 500 la 1.000 lei pentru activarea șomerilor neindemnizați, prime de până la 55 lei/zi pentru încadrarea la un loc de muncă la până la 15 km de domiciliu, prime de până la 900 de lei pentru cei care acceptă un loc de până la 50 km de domiciliu, precum și subvenții de la 900 la 2.250 de lei pentru firmele care angajează tineri și șomeri de lungă durată.

În 2018, la Galați au fost angajate 1.500 de persoane, din care 683 de tineri, persoane cu vârste peste 45 de ani și șomeri de lungă durată, 357 de șomeri, 307 de șomeri neindemnizați, 56 de absolvenți și 148 de persoane incluse în programul de stimulare a forței de muncă. În total, cheltuielile pentru realizarea principalelor măsuri pentru ocuparea forței de muncă în 2018 au fost la Galați de 6.976.964 lei. E evident că nici investițiile în programe naționale de stimulare a forței de muncă nu au randament.

În condițiile creșterii ponderii șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat este necesară o re-startare a învățământului profesional prin extinderea învățământului dual, în privința căruia și la Galați se vorbește mult dar se face extrem de puțin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de