Tun imobiliar de 4,2 milioane euro, dat Primăriei Galați „sub umbrela CEDO”

Autor :

Data : 14 aprilie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Un topometrist care s-a dat drept „evaluator” a stabilit valoarea a 1,5 ha de teren extravilan la 280 euro/mp

De câțiva ani, patrimoniul Primăria Galați este ținta unui jaf imobiliar de proporții, urmând ca municipalitatea să fie executată silit de zeci de imobile, pentru a fi acoperită suma de 4,2 milioane euro, valoarea daunelor pe care primăria a fost obligată de instanțe să le plătească la doi gălățeni cărora nu le-a fost restituit 1,5 ha de teren extravilan.

Valoarea terenului respectiv a supraevaluată de 30-40 de ori, cel care a făcut evaluarea era de fapt un simplu topometrist, care pentru abuzul în serviciu ar fi trebuit de mult să fie luat la întrebări de procurori, însă nici DNA, nici Parchetul Judecătoriei Galați, nu au luat în serios acest caz.

Mai rău de atât, potrivit avocatului care reprezintă Primăria Galați, în spiritul jurisprudenței CEDO, instanțele dau dreptate revendicatorilor „en fanfare”, fără să judece cu atenție cauza. „Instanțele, de multe ori, au încurajat acest comportament, sub umbrela art 6 din CEDO, care presupune ca reclamanții să obțină satisfacție indiferent câte principii de drept sunt încălcate”, spune avocatul Dragoș Daghie.

„Casa primsecretarilor”, luată din proprietatea Primăriei la prețul de 176 euro/mp

Până acum, primăria a fost executată silit de unul dintre cele mai frumoase imobile, cel de pe str Mihai Bravu nr 23, care înainte de 1990 era reședința primsecretarilor PCR de Galați. La sfârșitul anilor 80 i  se spunea și „casa lui Carol Dina” sau „Casa primsecretarilor”. Imobilul, cu o grădină generoasă, a fost evaluat la 817.350 lei (176 euro/mp), deși valoarea sa era de câteva ori mai mare.

Imobilul de Mihai Bravu nr 23 a fost, câțiva ani, acaparat de clientela lui Durbacă

Să spunem câteva cuvinte şi despre afacerile pe bani europeni ale clientelei Partidului Conservator. În speţă de Proiectul „Parteneriat prin Recreaţie”, în valoare de 36.475 euro derulat de fosta şefă a Organizaţiei de Femei PC Galaţi, Valentina Nicolaev.

După 1990, casa de pe Mihai Bravu nr 23 a fost acaparată de clientela PC-ului condus de Eugen Durbacă. Mai precis de fosta șefă a Organizaţiei de Femei PC Galaţi, Valentina Nicolaev și soțul acesteia, Alexandru Nicolaev, doi profesori pensionari care în 1990 şi-au înfiinţat Fundaţia „Lyra”. Alexandru şi Valentina Nicolaev l-au urmat pe Durbacă la ApR, PD, PUR şi PC.

În 1993, când Eugen Durbacă era primar, soții Nicolaev au închiriat  o încăpere în acest imobil, pentru sediul Fundației. În imobil mai erau chiriași și cei de la Partidul Ecologist Român şi alte ONG-uri.

După ce cu sprijinul primarului Durbacă au eliminat din imobil filiala Partidului Ecologist și celelate ONG-uri, soţii Nicolaev au devenit stăpânii întregului imobil cu o suprafaţă construită de 330 mp şi o grădină de 365 mp, cu brazi. Durbacă le-a dat ditai casa pe o chirie modică, de 914 lei, iar mai târziu le-a făcut-o cadou. Pe 19.06.1996, soţii Nicolaev şi-au vândut apartamentul de pe  str Siderurgiştilor nr 8, bl D4, ap 66 şi s-au mutat în „Casa primsecretarilor” de pe str Mihai Bravu. Procesul verbal de predare-primire a imobilului, nr. 23/26.07.1996, a fost întocmit pentru Fundaţia „Lyra”, dar contractul de închiriere a fost încheiat de primăria condusă de Durbacă cu Alexandru Nicolaev, ca chiriaş persoană fizică.

În 2008, actualul primar Dumitru Nicolae le-a dat imobilul în folosinţă gratuită pentru încă 5 ani. În timp ce primăria practică gratuităţile, soţii Nicolaev au pus de o afacere, în imobil funcţionând Grădiniţa „Lyra”, la care taxa pentru un copil este de 200 euro pe lună. Prin 2008, afacerea soţilor Nicolaev a fost sprijinită şi de UE prin cei 36.475 euro acordaţi prin Phare CBC.

Executare eșuată, la Galariile de Artă „Nicolae Mantu”

A mai fost o tentativă de luare din patrimoniul municipalității și a Galeriilor de Artă „Nicolae Mantu”, dar aceasta a eșuat. În dosarul nr 15472/233/2014, aflat pe rolul Judecătoriei Galați, au făcut recurs, contestând măsura executării silite, Primăria Galați, Consiliul Municipal Galați și Filiala Uniunii Artiștilor Plastici Galați.

Recent, pe 18 martie, Judecătoria Galați a dat dreptate municipalității și Filiaalei Artiștilor Plastici. „Instanța admite contestaţia la executare formulată de contestatorul Consiliul Local Galaţi. Admite cererea de intervenţie formulată de intervenientul Municipiul Galaţi. Admite cererea de intervenţie formulată de intervenienta Uniunea Artiştilor Plastici din Galaţi. Anulează somaţia de plată din data de 21.07.2014, emisă de BEJ Munteanu Paraschiva Laura în dosarul de executare nr. 138/ES – MPL/2010 cu referire la imobilul situat în Galaţi, str. Domnească nr. 22, bloc. F, parter reprezentând spaţiu comercial de 98,71 mp. Obligă pe intimaţii Sima Eugen şi Tudose Cristian Adrian la plata către intervenientul Municipiul Galaţi, a sumei de 2000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se spune în sentința nr 97/18.03.2016.

4,2 milioane euro pentru 1,5 ha de extravilan

S-a ajuns ca municipalitatea să fie executată silit din cauza indiferenței funcționarior primăriei, care nu au soluționat o cerere de revendicare a unui teren extravilan.

În 2002, Eugen Sima şi Cristian Tudose  au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea confiscării, terenul era în extravilan, fiind ocupat de vii şi grădini. După ce a început construirea Sidex-ului, acolo a fost construit Cartierul Siderugiştilor. Sima şi Tudose au depus cererea la Serviciul „Revendicări”, dar funcţionarii le-au răspuns că solicitarea lor nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că la momentul confiscării terenul era în extravilan.

Au adresat o cerere şi primarului Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns. Fostul primar ar fi putut rezolva foarte simplu cererea celor doi, oferindu-le un teren în schimbul celui revendicat. Pentru că nu au primit răspuns, Sima şi Tudose s-au adresat justiţiei, cerând restituirea în natură. Instanţele au stabilit că nu-i posibilă aplicarea „restitutio in integrum”, pentru că acolo sunt blocuri.

Pentru stabilirea daunelor, judecătorii au dispus evaluarea terenului, desemnându-l pe expertul Vasile Bideaua. Acesta a supraevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp. În prezent, terenurile din zonă se vând la 11-15 euro/mp, iar în momentele bune ale pieţei imobiliare nu depăşeau 20 euro/mp. Aşadar, valoarea terenului ar fi mult mai mică.

În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Sima şi Tudose, obligând Consiliul Municipal Galaţi la plata a 4,2 milioane de euro şi a unor cheltuieli de judecată de 46.000 lei pentru Sima şi de 27.786 lei lui Tudose. Consiliul şi Primăria au făcut recurs, dar Curtea de Apel a menţinut decizia Tribunalului. Municipalitatea a făcut recurs la instanţa supremă, iar ÎCCJ a emis sentinţa 319/20.01.2011, prin care a respins recursul. Sentinţa fiind irevocabilă, CLM şi Primăria Galaţi trebuiau să le plătească celor doi revendicatori suma de 4,2 milioane euro.

Instanțele au validat executarea silită

Primăria şi Consiliul Municipal au încercat blocarea executării silite, iar prin sentinţa nr 4838/11.05.2011 Judecătoria Galaţi a dat dreptate municipalităţii. Eugen Sima şi Cristian Tudose au făcut recurs, strămutând dosarul la Cluj.

În dosarul 19383/233/2010, instanţa de la Tribunalul Cluj a dispus „validarea popririi asupra contului Municipiului Galaţi deschis la Trezoreria Galaţi până la concurenţa sumei de 4.012.534 euro, reprezentând debit şi 800.774 lei, reprezentând cheltuieli de executare”.

Primăria şi CLM Galaţi au făcut recurs, iar Curtea de Apel Cluj, care a respins ca inadmisibil recursul declarat de Municipiul Galați, prin primar.

Procurorii au clasat dosarul

Tunul imobiliar este bazat pe supraevaluarea acelei suprafețe de 1,5 ha de teren arabil, la prețul de 280 euro/mp. În mod normal Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze de la primele articole apărute în presa locală și națională, pentru că este un caz flagrant de abuz în serviciu contra intereselor publice, al căruie efect este jefuirea patrimoniului imobiliar al Galațiului. Însă Parchetul nu a acționat nici atunci când a fost sesizat.

„Evaluatorul” Vasile Bideaua a făcut 3 rapoarte prin care a supraevaluat terenul, însă el nu avea dreptul să facă evaluarea terenului deoarece nu este evaluator, ci expert topograf.

Despre Bideaua trebuie făcută precizarea că pe vremea primarului Durbacă era angajat al Serviciului de cadastru din Primăria Galați. El este cel care a pus în practică schimbul de terenuri, prin care Eugen Durbacă a cedat un teren din zona râpei Brateșului, obținând în schimb terenul din mijlocul șoselei de centură, la ieșirea din Galați spre Tecuci, unde Durbacă a construit una din celebrele sale benzinării.

În 2015, Primăria Galați a făcut plângeri penale la DNA și Parchetul Judecătoriei Galați, acuzând că Bideaua nu avea dreptul să evalueze terenul revendicat de Sima și Tudose, pentru că nu era evaluator, dar și pentru că Bideaua supraevaluase terenul.

DNA Galați a trimis dosarul primit tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Prin Ordonanța din 09.02.2016, emisă în dosarul 3467/P/2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a clasat cauza „pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală”!?

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de