Totul despre singurul gălățean de la Palatul Victoria

Data : 30 ianuarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Viorel Ștefan va ocupa funcția de vicepremier fără portofoliu în Guvernul Dăncilă.

Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de vicepremier, Viorel Ştefan – fost ministru de Finanţe – cu 41 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”, scrie mediafax.ro.

Viorel Ștefan consideră că a fost validat pentru experiența sa acumulată de-a lungul celor aproape 3 decenii de politică. „Am activat în economia reală, am condus procese de restructurare de întreprindere, de listare pe Bursa de Valori, am condus procese economice de toate felurile (…) Am fost implicat când s-au înfiinţat Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti, instituţiile pieţei de capital, CNVM”, a spus Viorel Ştefan citat de Mediafax.

Referindu-se la mandatul de la Finanţe (deţinut în perioada ianuarie-iulie 2017), Viorel Ştefan a menţionat că „această experienţă m-a ajutat să înţeleg ce se întâmplă în interiorul sistemelor birocratice”.

Printre priorităţile mandatului său ca vicepremier, Viorel Ştefan a menţionat adoptarea Codului Economic, constituirea Casei de Comerţ, tehnologizarea administraţiei publice „după modelul Parlamentului European” şi unele investiţii în infrastructura culturală, pentru aniversarea Centenarului (Muzeul de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă, o sală polivalentă etc.) şi investiţii în 15 centre regionale de Arhivă, la nivelul fiecărei Curţi de Apel, ca şi sprijinirea producţiei agricole „la sortimentele deficitare”.

Întrebat de ce a fost modificat Codul Fiscal de peste 260 de ori în anul 2017, Viorel Ştefan a explicat că multe din aceste modificări au fost „în sensul relaxării şi simplificării regimului taxelor şi impozitelor”, lucru care „conform articolului 4 din Codul Fiscal se poate face fără a eluda termenele prevăzute pentru dezbaterea publică”.

Viorel Ştefan este membru al PSD de 25 de ani. Timp de 12 ani, din 1996 până în 2008, a fost senator PSD şi de atunci este deputat, fără întrerupere. Între 2000 şi 2004 a condus Comisia de Buget-finanţe de la Senat şi a fost ministru de Finanţe în 2017, în guvernul Grindeanu. S-a născut pe 26 iulie 1954 în localitatea Mitoc, judeţul Botoşani. Este căsătorit şi are trei copii.

De profesie economist, Viorel Ştefan a terminat Facultatea de ştiinţe economice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Înainte de Revoluţie, a fost economist şi şef serviciu la NAVROM Galaţi. Între anii 1991-1996, Viorel Ştefan a ocupat funcţia de director general la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi. Între anii 1995 şi 2001 a fost preşedintele Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de