Tinerii din Basarabia trec Prutul înot ca să-și găsească un loc de muncă la Galați

Data : 12 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Alții își doresc să ajungă într-o țară din Spațiul Schengen.

Cazuistica Poliției de Frontieră indică o revenire a unui fenomen care era foarte amplu în urmă cu un deceniu, când mulți tineri din Republica Moldova treceau Prutul înot pentru a-și găsi un loc de muncă la Galați sau pentru a reuși ca din România să ajungă într-o țară din Spațiul Schengen.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iaşi au depistat în apropierea malului românesc al Prutului doi bărbați, cu îmbrăcămintea și încălțămintea ude şi murdare de noroi, şi care nu-şi justificau prezența în zonă. Cei doi au fost conduși la sediul sectorului de frontieră în vederea stabilirii identităţii şi efectuării cercetărilor.

„În urma verificărilor specifice efectuate, cu sprijinul autorităţilor din R. Moldova şi din declarațiile persoanelor, s-a stabilit că cei doi tineri sunt Ion H. şi Nicolae T., cetăţeni din R. Moldova, în vârstă de 21 de ani, respectiv, 19 ani şi au trecut râul Prut înot cu intenția de a ajunge în municipiul Galați şi de a-şi găsi un loc de muncă.

Totodată, colegii noştri au stabilit faptul că Ion H. a mai fost depistat, în cursul anului 2017, încercând să intre ilegal în România”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră.

În baza Acordului de Readmisie încheiat între Comisia Europeană și Republica Moldova, cei doi tineri au fost predaţi autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

În aceeași zi, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au observat cu ajutorul autospecialei de supraveghere cu termoviziune, în zona comunei Măstăcani, două persoane care se deplasau pe un traseu sinuos şi păreau dezorientate în teren. Un echipaj mobil s-a deplasat către acestea constatând că nu-şi justificau prezenţa în zonă, iar una dintre ele nu avea documente de identitate asupra sa.

„În urma cercetărilor efectuate şi din declaraţiile persoanelor, lucrătorii noştri au stabilit că cei în cauză sunt Vasile T., cetăţean român şi Republica Moldova, în vârstă de 40 de ani şi Ilie B., cetăţean Republica Moldova, în vârstă de 28 de ani, care au trecut râul Prut cu ajutorul unei camere de tractor, intenţionând să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen. Pe timpul cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că pe numele lui Vasile T. există un mandat european de arestare emis în anul 2016 de autorităţile din Germania pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. (…) Vasile T. a fost preluat de către o echipă operativă din cadrul IPJ Galaţi în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun”, se mai precizează în comunicatul Poliției de Frontieră.

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de