Tensiuni în Penitenciare! La Galați, în scurt timp activitatea ar putea fi blocată!

Data : 2 august 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Oamenii vor plata orelor suplimentare și angajarea unor oameni noi, care să reducă volumul de muncă al angajaților actuali.

Potrivit liderului Filialei Galați a Sindicatului Național Național al Lucrătorilor din Penitenciare Alexandru Donici, angajații nu vor mai munci suplimentar, începând cu data de 01.08.2017. Culmea este că acest lucru poate duce la adevărate blocaje în activitatea Penitenciarului, lucru care se va întâmpla în maxim 10 zile și asta pentru că funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară.

Sindicaliștii se luptă pentru plata orelor suplimentare, dar și pentru angajarea unor oameni noi, care să ajute la echilibrarea volumului de muncă.

În cazul în care cei care administrează sistemul penitenciar nu le vor lua în serios revendicările, sindicaliștii sunt hotărâți să meargă mai departe cu protestele și să picheteze sediile ministerelor sau chiar să organizeze un miting de amploare.

Iată care sunt cele 12 revendicări majore ale salariaților din Penitenciare:

1. Majorarea salariilor cu 15% similar instituțiilor din cadrul familiei ocupaționale „apărare națională”.
2. Renunțarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale.
3. Deblocarea și finanțarea posturilor vacante din sistemul penitenciar astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor.
4. Modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevazute (nu finanțate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate și aplicate în anul 2016.
5. Reorganizarea urgentă a unităților din sistemul penitenciar având prioritate unitățile care sunt în pericol să devină nefuncționale din cauza statelor de funcții prea mici în raport cu misiunile.
6. Asigurarea bugetului pentru salarii corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017.
7. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane lei precum și repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
8. Identificarea de soluții pentru construirea urgentă de noi unități; în cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achiziția studiilor de fezabilitate (pentru singurele unități aflate în plan – Caracal și Berceni) având în vedere tergiversarea emiterii hotărârii de guvern corespunzătoare (sancțiunile CEDO nu mai par o prioritate).
9. Diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!) cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevazute de Codul muncii precum și acordarea concediilor conform planificărilor (unica preocupare a guvernului pare să fie în direcția diminuării pedepselor).
10. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și măsuri de protecție a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor în organizarea activității și îndeplinirea misiunilor, fără expunerea salariaților la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.
11. Modificarea statutului special al functionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit intre MJ, ANP si sindicate (elaborarea a durat 4 ani si este finalizata!), precum si retragerea proiectului sustinut in prezent de MJ, prin care doar se aspreste regimul sanctionator aplicabil salariatilor, ignorandu-se modificarile deosebit de importante necesare in planul carierei; schimbarea denumirii in politie penitenciara.
12. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestata in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale, in sensul redenumirii dreptului ca majorare, in caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de