Tecuciul, nelipsit de pe podium în topul orașelor cu cele mai mari impozite din țară

Data : 9 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Tecucenii sunt obligați de cei ce conduc orașul să plătească cele mai mari impozite și taxe locale din țară.

După ce în urmă cu trei ani primarul PNL Daniel Țuchel a hotărât o majorare fără precedent a taxelor și impozitelor locale, aducând Tecuciul pe locul 2 pe țară în topul orașelor cu cele mai mari impozite pe locuințe, acum primarul PSD Cătălin Hurdubae a hotărât o majorare a taxei de salubrizare la o valoare care plasează orașul pe locul 1 pe țară, cu taxe duble față de cele de la Constanța sau Cluj.

Dezbatere publică pentru majorarea taxei de salubrizare de la 7 la 12 lei/lună

Pe data de 20 decembrie, primarul PSD Cătălin Hurdubae a organizat dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Consiliului Local referitor la „instituirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice și juridice”.

În proiectul respectiv era prevăzută o creștere a taxei de salubrizare de la 7 lei/persoană/lună la 12,5 lei/persoană/ lună. Adică aproape o dublare a acestei taxe.

Toți tecucenii care au participat la dezbaterea publică și-au exprimat nemulțumirea față de această majorare a taxei. Liliana Tone a întrebat care este explicația pentru majorarea de la 7 la 12,5 lei a acestei taxe și răspunsul directorului economic al Companiei de Utilități Publice (CUP) Tecuci, Cătălin Prescură, a fost că au crescut cheltuielile și asta se reflectă și în tarifele companiei.

Ce nu a spus directorul CUP este că această creștere a cheltuielilor se datorează faptului că deșeurile menajere din Tecuci sunt transportate la o un depozit din Vaslui, din cauză că Primăria Tecuci nu a construit un depozit de deșeuri conform cu normele europene în zona Tecuciului. Logic, costurile transportului gunoaielor în județul Vaslui scumpesc serviciul de salubrizare. Practic, tecucenii sunt puși să plătească incompetența celor ce conduc orașul.

Alți participanți la dezbatere au propus să fie fixate taxe mai mici pentru persoanele fizice. Vasile Diaconu a propus ca persoanele fizice să plătească 9 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice să plătească de la 17 lei/lună la 20 de lei/lună pentru cei care nu încheie contract cu firma de salubrizare. Lucian Costin a cerut ca persoanele fizice să plătească o taxă de 6 lei/persoană/lună.

Primarul Cătălin Hurdubae a respins toate aceste propuneri, insistând că operatorul trebuie să încaseze cel puțin 12,03 lei/persoană/lună.

Până la urmă taxa a fost dublată, de la 7 la 15 lei/persoană/lună

Primarul Cătălin Hurdbae nu a respectat nici măcar cuantumul pentru care a organizat dezbaterea publică, de 12,5 lei/persoană/lună. Potrivit președintelui PNL Tecuci, Lucian Costin, la ultima ședință de Consiliul Local din luna decembrie taxa a fost majorată de la 7 la 15 lei/persoană/lună, adică mai mult decât dublu: „Toate încercările noastre de a demonstra că majorarea taxei este ilegală, s-au lovit de disprețul administrației locale, care a majorat această taxă la 15 de lei de persoană/lunar, după ce și în cursul anului trecut aproape că a dublat-o față de 2016. S-a ajuns în situația, ca în ultimii doi ani, această taxă să crească de aproape patru ori”.

La Tecuci, cea mai mare taxă de salubrizare din țară

Valoarea de 15 lei/persoană/lună, reprezintă taxa lunară. Multiplicată cu 12 luni, duce la o sumă imensă, de 180 de lei de persoană.

Spre exemplu, o familie formată din doi adulți și doi copii ar trebui să plătească, conform noii taxe, 720 lei anual, față de 336 de lei cât plătea în 2018 sau 192 lei, cât plătea în 2017.

Este o taxă mai mare decât în alte mari orașe. De exemplu, la Constanța taxa este de 7 lei/persoană, la Cluj e de 7,1 lei/persoană, la Ploiești taxa este de 7,5 lei, iar la Sibiu de 7,89 lei de persoană.

Singura posibilitate de readucere a axei la un nivel suportabil pentru tecuceni este o acțiune în instanță. După ce în prealabil a sesizat Prefectura Galați, pe 4 februarie Lucian Costin a deschis o acțiune în contencios administrativ la Tribunalul Galați.

În urmă cu 3 ani, primarul PNL Daniel Țuchel a majorat impozitele cu 150%

Nici cu primar PNL tecucenii nu au dus-o mai bine. În urmă cu trei ani, când la conducerea orașului era primarul PNL Daniel Țuchel, un alt scandal al impozitelor uriașe aducea Tecuciul în prim plan la nivel național.

Primarul Țuchel majorase impozitele pe locuințe cu 150%.

Potrivit unei analize publicate de „Hotnews” în ianuarie 2016 cu privire la cuantumul majorărilor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, studiu realizat pentru 50 de orașe, municipiul Tecuci ocupa locul 2 în „Top 10 localități cu cele mai mari impozite pentru clădirile rezidențiale”, cu o majorare de 150%.

„Turda și Tecuci sunt localitățile în care primăriile au impus cele mai mari creșteri ale impozitelor pe locuințele persoanelor fizice (275% respectiv 150%)”, se spunea în studiul menționat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de