Statul verifică dacă ArcelorMittal și-a realizat obligațiile asumate la privatizarea Sidex

Data : 13 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Reprezentanții ArcelorMittal Holdings AG trebuie să dovedească investițiile cu documente.

După 18 ani în care clauzele privatizării Sidex au fost ascunse presei și niciun oficial al statului român nu a vrut să comunice opiniei publice în ce măsură compania ArcelorMittal a realizat investițiile în retehnologizarea unor fluxuri de producție și programe de mediu, investiții la care era obligată prin contractul de privatizare, se face o evaluare a stadiului realizării acestor investiții.

Desecretizarea contractului de privatizare a Sidex a fost cerută încă din toamna lui 2001, când a fost încheiat contractul. Reamintim că pe 16 aprilie 2018, după ce ArcelorMittal a anunțat vânzarea activelor combinatului de la Galați, deputatul PMP Cătălin Cristache a solicitat ministrului Economiei să precizeze de ce contractul de privatizare a Sidex este confidențial și la 17 de la privatizare și a solicitat să se comunice date despre modul în care ArcelorMittal și-a respectat obligațiile prevăzute în clauzele contractului. Ministrul Economiei de la vremea aceea, Dănuț Andrușcă, a promis că va cere o notă de informare cu privire la monitorizarea post-privatizare, dar nu s-a întâmplat nimic concret. Recent, s-a trecut la verificarea modului în care ArcelorMittal și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în clauzele contractului de privatizare.

Potrivit ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, reprezentanții Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) au o serie de întâlniri cu cei ai companiei ArcelorMittal Holdings AG, pentru analizarea modului în care au fost îndeplinite aceste obligații.

Această verificare este condiția pentru închiderea monitorizării post-privatizare a contractului de privatizare a Sidex, monitorizare care ar deveni inoperantă după preluarea Sidexului de către noul proprietar, grupul britanic Liberty House.

„În această perioadă este în desfășurare o analiză la nivelul AAAS în vederea finalizării monitorizării post-privatizare a Contractului de vânzare-cumpărare încheiat pentru societatea ISPAT SIDEX SA, actuala ArcelorMittal SA Galați. În cadrul acestei activități de monitorizare post-privatizare, au avut loc în ultima perioadă multiple întâlniri ale reprezentanților AAAS cu reprezentanții cumpărătorului, ArcelorMittal Holdings AG”, a precizat recent ministrul Economiei.

Reprezentanții ArcelorMittal Holdings AG trebuie să facă dovada investițiilor realizate prin prezentarea documentelor care să ateste obiectivele realizate: „Ca urmare a celor discutate în cadrul acestor întâlniri și a solicitărilor AAAS, cumpărătorul ArcelorMittal Holdings AG a depus la AAAS o serie de documente ce au fost analizate și urmează a depune în următoarea perioadă documentele suplimentare solicitate în acest sens de AAAS, documente ce sunt necesare analizei pentru finalizarea monitorizării post-privatizare a Contractului de privatizare menționat”.

Ministrul Economiei a mai precizat că în ceea ce privește situația actuală și viitorul Sidexului, reprezentanții Autorității pentru Administrarea Activelor Statului nu au întâlniri cu reprezentanții altor companii, cum ar fi grupul britanic Liberty House, având loc întâlniri numai cu reprezentanții ArcelorMittal Holdings AG, pentru închiderea monitorizării post-privatizare.

„Conform prevederilor legale și ale contractului de privatizare, AAAS este în legătură și are întâlniri doar cu reprezentanții ArcelorMittal Holdings AG în calitatea acestei societăți de cumpărător în cadrul Contractului de privatizare și întâlnirile și analizele privesc exclusiv verificarea îndeplinirii de către ArcelorMittal Holdings AG a tuturor obligațiilor asumate prin Contractul de privatizare, pentru închiderea monitorizării post-privatizare a acestui contract”, a mai precizat Bădălău.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de