Stații de monitorizare seismică, inaugurate la Izvoarele, Negrea și Schela

Autor :

Data : 20 noiembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Toate semnalele înregistrate în pământ sunt transmise de acum la Institutul pentru Fizica Pământului.

Cele aproape 1000 de cutremure care au zguduit satul Izvoarele în urmă cu patru ani, au determinat autoritățile să ia o decizie importantă. Au instalat trei stații de monitorizare a seismelor, la Izvoarele, Negrea și Schela, iar acum toate semnalele înregistrate în pământ sunt transmise la Institutul pentru Fizica Pământului.

Investiția care se referă la instalarea a trei stații de monitorizare a cutremurelor și a altor opt puncte montate la adâncime, se ridică la 400 000 de euro. Cele trei aparate sunt montate în Izvoarele, Negrea și Schela, falia cea mai sensibilă și pe care s-au înregistrat cele mai multe cutremure în anul 2013, aproape o mie.

3

„Datele se transmit la București, în timp real. Acolo avem un sistem care colectează datele, sunt mai multe sisteme de calcul automat care localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea și transmite informația în timp real către centrele europene”, a precizat Constantin Ionescu – directorul I.N.F.P.

„Vorbim despre câteva sute de mii de euro, alocate pe doi ani pentru ca toate tipurile de monitorizare și prevenire, să fie la dispoziția autorităților și să fie în același timp și utile științific pentru că aceste studii nu sunt stocate nici în Galați, nici în România. Toate țările sunt interesate de cercetările seismice”, a declarat Lucian Georgescu – ministrul Cercetării și Inovației.

2

„Mă bucur că această investiție s-a făcut în comuna noastră, unde au fost cele mai multe probleme cu acele cutremure care au fost în roi. Mulțumesc domnului ministru pentru această investiție și cred că va fi în folosul comunității”, a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.

Stațiile de monitorizare a cutremurelor va ajuta și autoritățile să creeze hărți de risc cu zonele cele mai vulnerabile.

1

„Se va face o radiografiere a structurii solului, completă, inclusiv a straturilor de sol, dacă sunt pungi de gaze, de apă. Sunt foarte importante informațiile obținute de la aceste stații”, a spus Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. Montarea acestor trei stații de suprafață si altor opt sisteme subterane reprezintă o premieră în țara noastră. Finețea cu care sistemul înregistreaza cutremurele este atât de mare, încât sunt marcate chiar și cele de 0,01 grade.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Etichete:,

Articole scrise de