Situație critică pe Dunăre

Autor :

Data : 8 ianuarie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Din cauza gerului s-au format sloiuri uriașe ce pun în pericol navigația. iar gerul năprasnic poate face ca Dunărea să înghețe complet.

Astăzi la Galați, cota Dunării era de 95 de centimetri, cu cel puțin 50 de centimetri mai puțin decât ar fi trebuit să aibă în această perioadă. De aseară, pojghițe de gheață au început să plutească pe fluviu, iar astăzi, deja sloiurile ocupasera 80% din cursul apei.

”Dacă temperaturile sunt în scădere, nivelul este foarte scăzut al Dunării. Debitul este la jumătatea debitului multianual. Daca debitul multianual este la nivelul de 4950 de metri pe secundă, noi acum înregsitrăm 2700 de metri cubi pe secundă, cu tendința de scădere la 2500. Nu sunt speranțe să crească nivelul Dunării”, a precizat Dumitru Dorian, director general al  A.F.D.J. Galați.

Și pentru că sloiurile ar putea să se compacteze și să formeze pod de gheață, circulația fluviala s-ar putea bloca. De aceea, astăzi, spărgatorul de gheață Perseus a plecat în patrulare de la Brăila, la Galați, până la Bara Sulina, prima dată din ultimii cinci ani.

”Este prima interventie de dispersare a sloiurilor pe Dunărea maritimă de la Brăila la Sulina. Greul abia acum începe. Temperaturile sunt tot mai scăzute, gheața începe să curgă și trebuie să intervenim pentru dispersare. La cum arată situația acum, cred că va fi mai rău ca în 2012”, a declarat Petrică Frătiță, comandatul navei Perseus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de