„ShipDX” competiția viitorilor arhitecții navali

Data : 30 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Echipele au proiectat formele unor nave de pescuit și au testat modelele 3D ale acestor nave în bazinul de carene.

 

Aflat în acest an la a doua ediție, „ShipDX” este un concurs organizat de compania GLO Marine, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, fiind destinat studenților din anii 2 și 3 de studiu.

În cadrul acestei competiții sudenții au oportunitatea de a-și aplica cunoștințele teoretice prin proiectarea unor modele 3D, care apoi sunt testate în bazinul Facultății. Pe lângă premiile în valoare totală de 3.000 de euro, tinerii au ocazia de a intra în contact cu nume importante din industrie și de a se face remarcați în vederea angajării, chiar de pe băncile facultății.

Principalul obiectiv al concursului este dezvoltarea softskill-urilor studenților, cum ar fi teamwork, problem solving, curajul de a întreba și prezenta munca lor în public și capabilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru produsul livrat.

La „ShipDX 2019” s-au înscris inițial 11 echipe. Echipele sunt formate din 3 membri, din ani diferiți și specializări diferite: un student din anul 2, doi studenți din anul 3, unul la specializarea Arhitectură Navală și unul la specializarea SEN.

Studenții au proiectat formele unor nave de pescuit și au testat modelele 3D în bazinul de carene

La lansarea oficială a concursului, care a avut loc în luna februarie, studenții au fost informați pe larg referitor la tema competiției și la specificațiile tehnice ale proiectului final.

Ei trebuie să proiecteze corpul unei ambarcațiuni de pescuit, astfel încât să minimizeze rezistența la înaintare a navei. Departajarea între echipe se face în funcție de rezultatele tehnice obținute și prezentarea acestora.

În etapa a doua a concursului se confruntă numai 6 echipe. În această etapă planurile de forme vor fi transformate în modele 3D reale, cu ajutorul unui aparat CNC. Ulterior, modelele 3D vor fi testate în bazinul de carene, pentru a confirma rezultatele teoretice.

Această a doua etapă a competiției este și cea mai interesantă. Studenții vor avea ocazia de a face conexiunea între teorie și practică, toate calculele și modelele lor materializându-se în lucruri reale, tangibile.

Obiective atinse: conexiunea teorie-practică, lucru în echipă și încurajarea cercetării

Prin această competiție se ating cele trei obiective principale pe care organizatorii, GLO MARINE și Facultatea de Arhitectură Navală din Galați, le au în vedere: un proiect educativ care îmbină teoria cu practica, încurajarea lucrului în echipă și încurajarea cercetării și inovației.

„Ne dorim să ieșim treptat din paradigma învățatului cuvânt cu cuvânt și a lipsei conexiunilor dintre discipline. Este unul din subiectele tabu, dar și unul din subiectele care produc cele mai mari daune în învățământul românesc. Ne bucurăm foarte mult că pentru ediția de anul acesta a ShipDX am reusit să atragem atenția și unor firme importante din industria navală din România dar și din străinătate: DMT Marine Engineering – cel mai mare producator de vinciuri din Romania, DAMEN – unul din cele mai importante șantiere navale din țară și AVEVA Marine, unul din cele mai mari softuri de proiectare navală din lume”, se spune într-un comunicat al organizatorilor competiției.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de