Senatorul USR George Dircă: zeci de școli din Galați modernizate numai pe hârtie

Data : 15 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Potrivit Ministerului Dezvoltării au fost modernizate 5 școli din județ, din municipiul Galați niciuna.

Din declarațiile aleșilor locali tragem concluzia că trăim într-un oraș cu economie dinamică. Primarul Ionuț Pucheanu se laudă că va aduce finanțări europene în echivalentul a 200 de milioane de lei. Președintele CJ, Costel Fotea e mai harnic, se laudă că va aduce finanțări europene de 550 milioane euro. Încă un efort și lăsăm Bruxellesul cu visteria goală.

Contracte s-au mai semnat. Au fost izolate termic câteva blocuri. Au fost aduse 17 troleibuze, dar Transurb nu are mijloace de transport ca să asigure traseele la orele de vârf. Pucheanu a semnat contractul pentru „eTicketing”, pentru care banii fuseseră alocați de fostul primar, Marius Stan. Dar toate astea au îmbunătățit cu ceva viețile gălățenilor? Au adus crearea de locuri de muncă? Nici una, nici alta, iar întrebarea de bază rămâne la Galați încotro se îndreaptă orașul? Are un viitor?

Pucheanu: prioritatea numărul 3, modernizarea școlilor

În septembrie 2018, când anunța că la Galați se va vărsa „cornul abundenței” cu finanțări europene, primarul Ionuț Pucheanu se referea și la destinația acestor bani: „Proiectele ce sunt în diverse stadii de implementare, dar și cele care vor începe în viitorul apropiat, vizează: modernizarea unor străzi din municipiu, reabilitarea și creșterea eficienței energetice la blocuri de locuințe și unități de învățământ”.

Deci între prioritățile Primăriei Galați pe locul 3 este modernizarea unităților de învățământ. Pucheanu avea și un argument, pentru că în iunie 2018 semnase contractul de finanţare pentru proiectul „Anvelopare unități de învățământ – Școala Gimnazială nr. 22 din municipiul Galați”, în valoare de aproape 2,8 milioane lei.

Anveloparea unei singure școli din cele aproximativ o sută de unități școlare din Galați e prea puțin în condițiile în care zeci de școli din oraș au nevoie de modernizări ale spațiilor în care se desfășoară activitatea didactică.

Conform „strategiei” lui Pucheanu au fost modernizate deja 45 de școli

Senatorul USR de Galați, George Dircă a demonstrat că atunci când vine vorba de modernizările de școli, pe hârtie e una, în realitate cu totul altceva. Demersul senatorului USR a început de la textul „Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Galați 2016 – 2025”, în care se spune că în perioada 2007 – 2013 au beneficiat de lucrări de extindere și modernizare un număr de 45 de unități școlare de învățământ preuniversitar din Galați. Cele mai multe lucrări de modernizare au fost realizate în 2007 (12 unități școlare) și 2008 (14 unități școlare).

În acea perioadă au fost alocate fonduri consistente de la Banca Mondială, BERD și Guvernul României pentru lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a unor școli, pentru construirea de săli de sport. Ulterior au beneficiat de astfel de lucrări între 3 și 6 școli anual. Asta ar însemna că din 2007 până în 2018 au fost modernizate 70-80 de școli. Cum potrivit datelor Inspectoratului școlar, în municipiul Galați sunt 100 de unități școlare de stat și 19 unități școlare cu capital privat, înseamnă că în procent de 70-80% școlile din Galați sunt modernizate.

Dar în aceeași „Strategie” 2016 – 2025 a primarului Ionuț Pucheanu, este și un pasaj care sună alarmant, pentru că în continuare este nevoie de investiții consistente: „deși multe unități de învățământ au beneficiat de lucrări de investiții în ultimii 7 ani, infrastructura educațională de la nivel local necesită continuarea investițiilor de modernizare și dotare, inclusiv cu săli și terenuri de sport”.

De aici întrebări perfect justificate, cărora senatorul USR a încercat să le afle răspunsurile: câte școli gimnaziale au fost modernizate și pe ce s-au dus banii? Ce lucrări s-au făcut, din moment ce teoretic au fost alocate sume uriașe și totuși este nevoie de continuarea investițiilor, inclusiv în săli de sport?

Senatorul USR a cerut Ministerului Dezvoltării situația modernizării școlilor din Galați

Senatorul George Dircă a solicitat Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice să îi pună la dispoziție mai multe date și documente cu privire la investițiile realizate în modernizarea infrastructurii școlare din municipiul Galați. Primul răspuns a fost neconcludent și senatorul USR a revenit cu o nouă solicitare adresată Ministrului Dezvoltării.

„Vă rog să ne clarificați următoarele aspecte: câte școli gimnaziale de pe raza Municipiului Galați au fost modernizate sau au beneficiat de lucrări de reabilitare sau reamenajare în ultimii 5 ani, care a fost valoarea acestora și ce lucrări au fost realizate?” se scrie în interpelarea adresată Ministerului Dezvoltării de George Dircă. Au fost cerute și documentele care dovedesc investițiile realizate, devizele de lucrări și procesele verbale de recepție.

O altă întrebare a senatorului USR era în legătură cu suma primită de România din fondurile în valoare totală de 850 milioane euro alocate la nivel european prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și bineînțeles, ce sume sunt alocate pentru modernizarea școlilor din municipiul și județul Galați.

Au fost modernizate 6 școli din județ, din Galați niciuna

Răspunsul Ministerului Dezvoltării este derutant. Deși întrebarea senatorului Dircă viza numărul școlilor gimnaziale din municipiul Galați care au fost modernizate sau au beneficiat de lucrări de reabilitare în ultimii 5 ani, reprezentanții ministerului au furnizat o listă cu 6 unități școlare modernizate în comunele din județ, niciuna din Galați.

Pe listă sunt: „Modernizare Școală Gimnazială din sat Berheci, comuna Gohor” (1.535.418 lei), „Modernizare Şcoală Gimnazială nr.1 din sat Gohor, comuna Gohor” (1.620.521 lei), „Reabilitare extindere şi modernizare Școala Gimnazială nr.1 în comuna Nămoloasa” (1.888.887), „Modernizare Şcoală Gimnazială „Gabriel Drăgan” comuna Nicorești” (793.431 lei), „Modernizare şi extindere Şcoala Gimnazială sat Coasta Lupei, comuna Nicoreşti” (492.574 lei) și „Modernizare Școala Crăiești, comuna Vârlezi” (756.643 lei). În total peste 7 milioane de lei, dar toate cele șase școli sunt din județ, niciuna din municipiul Galați.

Pe vremea lui Nicolae și Stan au fost modernizate doar 3 școli

Municipiul Galați a reușit în urmă cu ceva ani să se înscrie pe lista beneficiarilor de investiții în infrastructura școlară din fondurile disponibile prin Programul Operațional Regional, în cadrul căruia România a obținut finanțări de 145.878.789 euro, din care 123.590.270 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în cadrul POR 2007-2013 au fost semnate trei contracte de finanțare având ca obiect reabilitarea sau modernizarea de unități de învățământ gimnazial în municipiul Galați, respectiv Școala gimnazială nr. 38 „Grigore Moisil”, Grupul Școlar „Gheorghe Asachi” şi Şcoala Gimnazială nr. 9 „Calistrat Hogaș”. Pentru primele două, lucrările au fost finalizate înainte de 2013, deci nu în ultimii 5 ani. Au fost finanțări obținute de foștii primari, Dumitru Nicolae și Marius Stan. În mandatul lui Ionuț Pucheanu, deocamdată doar vorbe.

Concluzia? „Strategia” lui Pucheanu e ca programul electoral al PSD

Să încercăm să tragem o concluzie. Primarul Ionuț Pucheanu a lansat „Strategia de Dezvoltare a Municipiului Galați 2016 – 2025”, în care se spune că în perioada 2007 – 2013 au beneficiat de lucrări de extindere și modernizare un număr de 45 de unități școlare de învățământ preuniversitar din Galați.

În realitate, în acea perioadă au fost modernizate numai 3 școli cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Ipoteza ca alte 42 de școli să fi fost modernizate cu bani de la bugetul local e spulberată în primul de faptul că o simplă căutare în arhiva hotărârilor Consiliului Municipal Galați cu termenii „modernizare școala” dă rezultate „zero”.

Că s-au dat bani de igienizare, de văruit clase, de schimbat gresia și faianța, ține mai mult de relațiile cu firmele din clientela politică și astfel de lucrări nu sunt nici pe departe de „modernizare”. În „strategia” lui, primarul Pucheanu zice „de bine, să nu fie rău”, sugerând că nu are o problemă din moment ce aproape 50% din școlile din Galați au fost deja modernizate și promite că el își va da silința să investească și în celelalte 50% .

„Strategia” lui Pucheanu e ca și programul electoral cu care PSD a câștigat alegerile: promitem una, facem ce vrem noi și cui nu-i place să protesteze, că oricum nu ne pasă de protestele lor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de