Se complică situația la Corod și Matca. Un nou „Cod Portocaliu” de ploi torențiale

Data : 4 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare „Cod Portocaliu” pentru ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată până în seara zilei de marți, la ora 21.00, această avertizare fiind valabilă pentru toată Moldova și nordul Munteniei.

„În Moldova, precum și în nord-estul Munteniei va ploua abundent și torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 – 50 l/mp și izolat 60 – 80 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină”, se spune în avertizarea meteorologilor.

Prelungirea perioadei de ploi abundente și instabilitate atmosferică ar putea complica situația în zonele din nordul și centrul județului, în special la Corod și Matca, unde râul Corozel a ieșit din matcă și în noaptea de luni spre marți. nivelul apelor care au inundat o parte a comunei fiind de peste un metru.
Reamintim că un număr de 63 locuinţe din Corod au fost inundate, luni seara, iar 170 de persoane au fost evacuate, după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, Eugen Chiriţă, vârful de viitură venit pe pârâul Corozel a fost provocat de o rupere de nori.

„Din primele estimări, sunt 63 de locuinţe inundate, aproximativ 170 de persoane evacuate, ele s-au autoevacuat, au mers la rude, prieteni. Nu ni s-a solicitat cazarea pe spaţiile pe care le aveam pregătite. A fost o rupere de nori în amonte şi un vârf de viitură venit pe pârâul Corozel, acesta a inundat zona Corodului , zona de jos”, a precizat Chiriţă.

Pompierii au intervenit în zonă cu efective sporite, peste 50 de militari şi peste 20 de motopompe de dimensiuni mari şi medii acţionând pentru evacuarea apei din gospodării.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, se află marți la Corod pentru a evalua pagubele produse de inundații.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de