Sărbătoarea Sfântului Atanasie Patelarie, care a trăit 12 ani la Galați

Data : 3 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Născut în Insula Creta, Sfântul Atanasie a fost patriarh al Constantinopolului.

Pe data de 2 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie, Patriarhul Constantinopolului, care a viețuit vreme de 12 ani, la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galați.

În Galați, Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie este cinstit ca ocrotitor la biserica ridicată pe fun¬dația fostei mănăstiri în care sfântul a trăit și la lăcașul din lemn ridicat recent în cartierul Micro 17.

Astăzi, la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din Micro 17, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenta a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Evlavia şi bucuria acestora a sporit prin aducerea de către Arhiepiscopul Dunării de Jos a raclei ce adăpostește un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Atanasie, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului prăznuit astăzi și despre perioada în care acest vrednicierarh a păstorit creștinii din zona Dunării de Jos.

„În Săptămâna Luminată am venit să luăm bucurie, pace și liniște duhovnicească de la altarul bisericii închinată Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului și păstor iscusit al creștinilor de la Dunărea de Jos, pentru că anul acesta se împlinesc 10 ani de la momentul solemn al hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a înscrie în calendarul Bisericii noastre, numele Sfântului Atanasie al III-lea, care, așa cum se cunoaște, a viețuit timp de 12 ani, în timpul domnitorului Vasile Lupu, la mănăstirea Sfântul Nicolae din orașul Galați”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi și familiile nevoiașe aflate în evidenţele parohiei, au primit pachete cu alimente tradiţionale și iconițe, parohia pregătind în acest sens peste 300 de pachete.

De asemenea, cu prilejul hramului, parohia a desfășurat și activitatea social-filantropică „Dăruind vei dobândi”, prin care, cei 100 de bătrâni asistați în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt”, situat pe strada Războieni, au primit o masă festivă cu produse pascale.

Sfântul Atanasie Patelarie a trăit la Galați în urmă cu 370 de ani

Sfântul Ierarh Atanasie al-III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, pomenit în ziua de 2 mai, s-a născut în anul 1580 (sau 1560) în oraşul Rethimno din insula Creta, primind la botez numele de Alexie.

A intrat în viaţa călugărească la Mănăstirea „Sf. Ecaterina” din Muntele Sinai, unde a fost călugărit cu numele de Anania. A ajuns la Muntele Athos, unde a intrat în obştea Mănăstirii Esfigmenu (sau Xeropotam), mai târziu s-a retras într-un loc aproape de Kareia, unde petrecea în rugăciune, post şi priveghere. Aici a fost hirotonit ieromonah, primind numele de Atanasie.

În anul 1626, o veche scriere grecească arată că Sfântul Atanasie se afla în Ţara Românească, unde profesa ca dascăl pentru fii de boieri.

A fost ales mitropolit al Tesalonicului în anul 1631, iar trei ani mai târziu, pentru scurtă vreme, Sfântul Atanasie a fost Patriarh al Constantinopolului.

După mai multe încercări pe care le-a suferit, în mare parte din partea turcilor, patriarhul ecumenic Atanasie a fost găzduit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galaţi. În anul 1653 a plecat în Rusia, sperând în ajutorul ţarului.

Pe drumul de întoarcere spre Galaţi, Sfântul Atanasie a trecut la cele veşnice la 5 aprilie 1654, în a treia zi a Sfintelor Paşti, în Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ucraina.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din 6 martie 2008 înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de