Să ne așteptăm la o viitură? Topirea zăpezilor provoacă creșterea debitului Dunării

Data : 8 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

În a doua parte a săptămânii viitoare nivelul Dunării va fi în creștere pe sectorul Gruia-Galați

Temperaturile de până la 20 de grade Celsius și chiar peste această valoare înregistrate în multe zone ale țării, dar și în Germania și Austria, au ca efect topirea mai rapidă a zăpezilor de pe masivele montane iar asta va aduce creșteri mari ale debitelor râurilor din bazinul hidrografic al Dunării.

Deocamdată nu există niciun pericol, dar există riscuri foarte mari să ne confruntăm cu o viitură în următoarele săptămâni. Dacă de obicei viiturile provocate pe Dunăre de topirea zăpezilor de pe masivele de mare altitudine din Germania și Austria ajungea pe sectorul românesc în iunie și iulie, valul de temperaturi pozitive din această perioadă ar putea aduce viitura mai devreme, dar și cu un debit mai mare decât de obicei, pentru că temperaturile ridicate determină cedarea unui volum mai mare de apă din stratul de zăpadă.

Prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru următoarea săptămână indică faptul că pe Dunăre va fi înregistrat un debit în creştere, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), până la valoarea de 5.400 mc/s, în timp pe râuri debitele medii zilnice vor fi în urcare în zone din vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării.

Potrivit hidrologilor, până pe data de 14 martie, ora 7.00, pe Dunăre, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea, în scădere pe sectorul Giurgiu – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.

În partea a doua a intervalului de prognoză, în a doua parte a săptămânii viitoare, debitele se anunţă în creştere pe sectorul Gruia – Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.

În ceea ce priveşte situaţia de pe râuri, prognoza de specialitate relevă că, în intervalul 8 martie, ora 7.00 – 14 martie, ora 7.00, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe cursurile de apă din vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, din cauza precipitaţiilor lichide prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.

Pe celelalte râuri, debitele vor fi, în general, staţionare.

Specialiştii INHGA precizează că formaţiunile de gheaţă prezente, izolat, în bazinul superior al Mureşului, bazinul mijlociu al Oltului, în bazinul Bistriţei şi pe afluenţii Buzăului vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de