S-a stins din viață criticul de film Tudor Caranfil, cetățean de onoare al Municipiului Galați

Data : 24 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Veteran al criticii de film , Tudor Caranfil era tatăl regizorului de film Nae Caranfil

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Tudor Caranfil s-a născut la Galați și a fost elev al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”.

Prin Hotărârea nr 678/27.11.2017, lui Tudor Caranfil i-a fost decernat titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Galați”.

Tudor Caranfil i-a inoculat pasiunea pentru film și fiului său, Nae Caranfil, regizorul filmelor „E pericoloso sporgersi”, „Asfalt Tango”, „Restul e tăcere”, „Filantropica”, „Closer to The Moon”, etc.

Vestea morții lui Tudor Caranfil a fost anunțată de criticul de film Irina Margareta Nistor. „S-a stins pur şi simplu şi ne-a lăsat, întâi de toate, filmele mute, şi cred că o să-i întâlnească pe toţi cei pe care ne-a ajutat să-i cunoaştem de-a lungul timpului. Ne-a lăsat ‘Vârstele peliculei’ scrise şi filmate, o pasiune mare pentru film şi tot ca moştenire ne-a lăsat un regizor, pe Nae Caranfil. (…) Sunt generaţii din acestea, sunt oameni care am vrea să fie nemuritori”, a scris Irina Nistor.

Tudor Caranfil s-a născut la Galați pe 14 septembrie 1931.

A urmat Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați și a studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1957 cu diplomă de merit. Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice.

În 1962 a inaugurat „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române. Din 1966 a publicat o serie de volume de istorie a cinematografiei, dintre care putem nota: „Istoria filmului în capodopere” (patru volume, 1982-1998), „Cetăţeanul Kane”, „Romanul unui film” (1978), „În căutarea filmului pierdut” (1988, distins cu premiul ACIN), „Dicţionar universal de filme”, „Dicţionar de filme româneşti” (2002), „Istoria cinematografiei în capodopere”.

Dintre emisiunile iniţiate de Tudor Caranfil amintim: „Vârstele peliculei”, „Istoria unei capodopere”, „Dicţionar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”.

Tudor Caranfil a jucat în trei filme: „Moartea unui artist” (1991), regia Horea Popescu, în rolul ziaristului, „E pericoloso sporogersi” (1993), în regia fiului său Nae Caranfil, în rolul bunicului şi în „Cinemaguerilla” (2009), regia Marian Baciu şi Mihaela Iulia Baciu.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).

Foto: cinemagia.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de