PSD și-a început campania pentru „europarlamentare” printr-o dublă încălcare a legii

Data : 25 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Inspectoratul General al Poliției Române.

Deși mai sunt două luni până la alegerile pentru Parlamentul European de pe 26 mai, liderii PSD și-au declanșat campania printr-o sufocantă instalare a unor banere și panouri pe străzile din marile orașe dar și în comune sau pe drumurile naționale.

Această campanie a PSD sub sloganul „Patrioți în Europa” este dusă prin două încălcări ale Legii nr 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

O primă încălcare a legii este faptul că grafica materialelor electorale sunt utilizate culorile Tricolorului, fiind încălcat art. 40 aliniatul (7) din Legea 33, la care se precizează că „sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat”.

Sunt încălcate și prevederile art 35, aliniatul (1) care impune că nu poate fi declanșată campania electorală decât cu 30 de zile calendaristice înainte de data alegerilor: „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă care precedă zilei de referinţă, la ora 7.00”. La alegerile „europarlamentare” din acest an, campania nu ar trebui declanșată înainte de data de 27 aprilie.

De altfel, Autorittatea Electorală Permanentă a sesizat Inspectoratul General al Poliției Române cu privire la apariția materialelor electorale cu mai mult de o lună înainte de data prevăzută de lege pentru începerea campaniei, dar și în legătură cu folosirea de către PSD a afișelor care imită tricolorul României, lucru interzis prin lege

„Campania electorală începe cu 30 de zile înaintea alegerilor, în cazul alegerilor europarlamentare de anul acesta la data de 27 aprilie. Însă, în campania electorală, legea are prevederi foarte clare care sunt acțiunile care pot fi realizate de partidele politice. La nivelul Biroului Electoral Central s-a luat în discuție această explozie de afișaj/panotaj electoral la care asistăm. S-a decis întocmirea unei adrese către Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, pentru a constata dacă sunt îndeplinite prevederile legale în materia afișajului electoral la care asistăm zilele acestea”, a declarat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

Foto: facebook/marianganea

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de