PSD dă, PSD ia. Galațiul doar pierde!

Data : 19 octombrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Mai bine de jumătate din terenul dat de Guvernul Năstase Galațiului din județul Brăila riscă să se întoarcă la stat.

În urmă cu o săptămână, Guvernul Tudose a trimis Consiliului Local Galați un memorandum prin care îi cere să facă toate demersurile legale pentru trecerea unui teren de 655,29 ha din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului. Este vorba despre o parte din lotul de peste 1.000 de hectare de teren agricol, „ruptă” practic din întregul județului Brăila și care a ajuns, printr-o hotărâre de guvern dată în timpul Guvernului Năstase, în proprietatea publică a municipiului Galați și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Galați. Conducătorii de atunci ai orașului visau la înființarea unei zone metropolitane Galați-Brăila, care să reprezinte a doua aglomerare urbană din România, după București. Cei care au trimis memorandumul consideră că terenul nu este folosit în conformitate cu destinația stabilită inițial. Mai mult, intențiile legislativului tind mai degrabă spre schimbarea destinaţiei acestor suprafeţe de teren.

22684936_1998398737072908_877433191_n

 

Concret, pe terenul pe care se estima construcția a mii de locuințe, unități de învățământ, spitale și alte unități necesare traiului uman, există doar vreo 12 blocuri ANL, construite cu greu pe o suprafață de 8,9 hectare. Restul suprafeței a fost închiriat către societăți agricole pentru a aduce venituri la bugetul local.

harta

Solicitarea Guvernului nu poate decât să ne aducă deservicii, atât nouă cât și brăilenilor. Două unități administrative distincte, care numără, una 240.000 de locuitori, cealaltă puțin peste 150.000, ar atrage mult mai greu și mult mai puțini bani europeni, dacă ar face-o individual. În schimb, dacă am vorbi de o zonă metropolitană cu jumătate de milion de locuitori, atunci fondurile europene ar veni mult mai ușor.

Gurile rele spun că în joc ar fi interesul deosebit arătat de o comanie din Brăila pentru terenul respectiv. Şi cum prim-ministrul este brăilean, de aici și promptitudinea cu care se cere pânăntul înapoi.  E-adevărat, mai sunt unii care spun că decizia este ca și luată de primarul Galațiului și reprezintă practic un troc: municipalitatea cedează terenul, Guvernul trimite la Galați bani pentru ajutoare de căldură.

Sunt însă politicieni care nici nu vor să audă despre acest transfer, care ar aduce numai deservicii celor două orașe.

„Eu nu am de gând să las acest lucru să se întâmple, astfel încât luni la prima oră voi solicita de urgență o întrevedere cu prim-ministrul Mihai Tudose și îi voi transmite și o interpelare scrisă pe acest subiect. De asemenea, fac un apel către toți parlamentarii de Galați să ne unim forțele și împreună să oprim tăvălugul care va rade economia din județul nostru. Le solicit public tuturor parlamentarilor din județul nostru, în special celor care provin din partidele de la coaliția de guvernare, să mi se alăture în acest demers și să îi solicite premierului României să nu se opună zonei metropolitane Dunărea de Jos”, a scris deputatul PMP de Galați Cătălin Cristache pe pagina sa de Facebook.

Așteptăm cu interes ședința de consiliu pentru a vedea cum vor decurge dezbaterile pe marginea acestui subiect.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de