Proteste în rândul lucrătorilor din penitenciare

Data : 17 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Oamenii refuză să muncească suplimentar în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, organizație sindicală majoritară reprezentând salariați din sistemul administrației penitenciare și Ministerul Justiției, declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

„Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Galați.

Reprezentanții acestuia anunță și câteva acțiuni care vor și puse în aplicare în perioada următoare:

1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019 (generează blocarea activității în maxim 10 zile; funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară).
2. Dezacordul SNLP privind depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).
3. Mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar
4. Miting în Piața Victoriei (3.000 de participanți)

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariati, sub protectie si coordonare sindicala, dublat de refuzul exprimat de sindicate in privinta depasirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje in activitate incepand cu 22-23 aprilie 2019. In fiecare luna, schimburile operative din sistem, dar si alte categorii de angajati, inregistreaza ore suplimentare de munca care nu pot fi compensate cu timp liber si nici platite avand in vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019.

Simplul refuz de a munci in plus exprimat de angajati, aduce angajatorii in situatia de a nu putea asigura corespunzator misiunile de paza, escortare si supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislatiei aplicabile si regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor savarsi abuzuri prin incalcarea legislatiei si regulamentelor expunand personalul la riscuri nejustificate, vor raspunde legal, disciplinar dar si in relatia cu mass-media si opinia publica.

REVENDICARI

1. Adoptarea statutului politistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstitutionale, nedemocratice si anti-sindicale) – stadiu: Camera deputatilor (for decizional)
2. Publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
3. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
5. Actualizarea normelor de hrana si echipament (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
6. Stop suprasolicitarii si vulnerabilizarii personalului ca solutie pentru lipsa de resurse umane si financiare!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de