„Pro România” Galați, o grupare infracțională organizată?

Data : 19 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Mâna dreaptă a lui Durbacă: Gică Streșină, un fost polițist de frontieră implicat în contrabanda cu țigări

În organizația din Galați a partidului lui Victor Ponta, „Pro România”, au apărut puternice tesiuni în prag de campanie electorală, pentru că acum, când Eugen Durbacă a început să își promoveze „rezerva de cadre” au început să apară în preajma sa personaje extrem de controversate. Mai controversate decât Eugen Durbacă.

Este un semnal de alarmă pentru cei mai nou veniți în politică și nimeriți în organizația „Pro România” de la Galați pentru că din momentul în care un personaj cu dosar penal începe să te învețe cum să faci politică bunele tale intenții sunt compromise.

La una din conferințele „Pro România” Galați, la dreapta lui Eugen Durbacă se afla Gică Streșină, fost polițist de frontieră care în urmă cu câțiva ani a fost „săltat”, audiat și trimis în judecată de procurorii de la DIICOT Galați pentru constituirea unui grup infracțional format din contrabandiști din Republica Moldova și polițiști de frontieră și vameși de la Vama Galați Rutier de la Giurgiulești.

Gică Streșină era cel coordona mișcările grupării infracționale. Transporturile cu țigări din Republica Moldova treceau prin Vama Galați Rutier numai atunci când era în tură agentul şef principal de poliţie Gică Streșină, care se asigura că nimeni nu va efectua un control al mașinii cu care erau transportate țigările de contrabandă.

Gică Streșină, șef de grupare de contrabandă cu țigări

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus în 2011 trimiterea în judecată a inculpaţilor Streşină Gică (agent şef principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Cotruţă Ina (cetăţean moldovean), Caragherghi Constantin (cetăţean moldovean), Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin.

Streșină și cei patru contrabandiști erau acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat ori aderare la acesta, contrabandă în formă continuată şi trecere frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată.

S-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Andronic Valentin (agent principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Mistreanu Aurel (agent şef de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Haşiu Mariana (inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Galaţi), Lupaşcu Teodor (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) şi Popescu Eugen (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată, reţinându-se că l-au ajutat în mod repetat pe inculpatul Streşină Gică să permită pătrunderea în România, în mod fraudulos, fără efectuarea controlului de frontieră, a membrilor grupului infracţional ce introduceau ţigările în România

Un tun de 1,5 milioane de lei dat statului înseamnă „Pro România” sau „Contra România”?!

Politicianul de astăzi din partidul „Pro România”, Gică Streșină, are în portofoliul său participarea la un tun de 1,5 milioane de lei adus bugetului statului de gruparea de contrabandă. Iată ce se spunea în Rechizitoriul DIICOT Galați:

„În fapt, s-a reţinut că începând cu luna noiembrie 2009 aceştia au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat şi în perioada noiembrie 2009 – iunie 2010, în vederea obţinerii unor importante beneficii materiale au organizat introducerea în România din Republica Moldova cantitatea totală de 149.948 pachete ţigări de diverse mărci cauzând părţii vătămate Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională Vamală pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi un prejudiciu în valoare totală de 1.504.578,59 lei”.

Iată cum acţiona gruparea lui Gică Streșină de la „Pro România” Galați

Modalitatea de lucru nu era prea complicată, pentru că dacă era asigurată complicitatea polițiștilor de frontieră și vameșilor trecerea prin vamă a transporturilor de țigări de contrabandă devenea o operațiune foarte simplă.

„Ţigările erau introduse în România, de membrii grupului infracţional la vedere ori disimulate în mijloacele de transport, pe timpul turelor de serviciu ale inculpatului Streşină Gică, care îşi desfăşura activitatea în PTF Galaţi rutier, acestuia revenindu-i rolul de a asigura efectuarea necorespunzătoare a controlului de frontieră.

Pentru eficientizarea activităţii infracţionale a fost creată şi perfecţionată o modalitatea distinctă care presupunea intrarea şi ieşirea în mod repetat în/din România a mijloacelor de transport încărcate cu ţigări, pe timpul turei de serviciu a inculpatului Streşină Gică fără efectuarea controlului de frontieră (controlul documentelor de călătorie, aplicarea vizelor de intrarea/ieşire, implementarea în baza de date – în cazul cetăţenilor moldoveni şi controlul vamal). Pentru a crea o aparenţă de legalitate se implementa în baza de date a IGPF câte o singură intrare şi respectiv ieşire în/din România a cetăţenilor moldoveni ce efectuau transporturile de ţigări”, se mai spunea în Rechizitoriul DIICOT Galați.

Un dosar dispărut?!

Gruparea a fost trimisă în judecată în dosarul nr 13418/121/2010, aflat pe rolul Tribunalului Galați. Obiectul cauzei este „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7)”.

Pe rolul Tribunalului Galați a mai apărut și un dosar 13418/121/2010/a1, în care la un moment dat se face precizarea „vezi dosar 78/44/2011”. Trimiterea este către un dosar al Curții de Apel Galați. Dar, surpriză! Dosarul 78/44/2011 a dispărut, nu se află în arhiva online a Curții de Apel Galați!

Gică Streșină, printre cei mai bogați polițiști din Galați: case, maşini, bani

Streșină este considerat unul dintre cei mai avuţi poliţişti cercetaţi penal pentru trafic cu țigări. În anul în care făcea contrabandă, Gică Streşină a avut un salariu total de 19.280 de lei, iar împreună cu şoţia sa, Nina, deţinea două terenuri, un apartament şi o casă de 200 de mp în Galaţi şi două maşini. Tot atunci a contractat două împrumuturi bancare scadente în 2025, în valoare totală de 280.000 lei.

Streşină i-a avut alături pe doi colegi ai săi din PTF Galaţi, dar şi pe vameşii cu care lucra pe tură. Unul dintre poliţiştii de frontieră cercetați în dosar, agentul şef Aurel Mistreanu, avea un teren de 1.000 mp la Vânători, un apartament în Galaţi, un Peugeot, şi două credite la bănci, unul scadent în 2038, ambele in valoare de 55.000 euro.

De ce fac politică acești oameni ? Ca să își continue tunurile date statului

Nu mai e polițist, acum e politician. Se pune întrebarea de ce ar face politică Gică Streșină ? Pentru binele Galațiului ? Pentru că se simte dator față de gălățeni, să își aducă contribuția la dezvoltarea… bla-bla, bla-bla, bla-bla?

Bineînțeles că nu. Gică Streșină a intrat în politică, alături de Eugen Durbacă, în speranța că la nivel național partidul lui Ponta va scoate câteva procente la alegerile din acest an, care vor aduce și mai multe voturi la alegerile locale din 2020, voturi care i-ar putea aduce lui Durbacă posibilitatea de a negocia funcții din administrația locală din Galați.

Una din aceste funcții de conducere a unei instituții din Galați i-ar putea reveni lui Gică Streșină. Și în momentul în care va fi pe funcție, oare ce va face Gică Streșină?

Nu-i greu de ghicit, va face ce se pricepe mai bine: va constitui un grup infracţional organizat și va da tunuri banului public.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de