Primarul Ionuț Pucheanu se laudă până și cu „țepele” încasate de Primărie

Data : 15 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

E aproape gata noua stație de epurare din cartierul Siret, după ce prima a ajuns la fier vechi înainte de a fi pusă în funcțiune

Recent, primarul Ionuț Pucheanu își declara pe facebook satisfacția că lucrările la noua stație de epurare pentru cartierul „Dimitrie Cantemir” sunt în stadiu avansat:

„Lucrări avansate la stația de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir. S-a construit structura #stației de epurare, au fost realizate branșamentele pentru sistemul de canalizare și cel de apă potabilă și au fost montate conductele către stația de pompare. Urmează să fie ridicată și #stația de pompare, să fie montate echipamentele și să se realizeze finisajele aferente. Stația de epurare va deservi peste 1.500 de persoane. Valoarea investiției se ridică la 3 milioane de lei, fonduri pe care le-am atras de la Guvern prin Ministerul Dezvoltării. #construim”, posta cu entuziasm primarul Galați pe contul său de facebook.

Pentru cei care nu cunosc odiseea stației de epurare pentru cartierul de peste Siret este o știre convingătoare despre investițiile care se fac în oraș pentru binele gălățenilor.

În realitate este o știre despre modul haotic în care este cheltuit la Galați banul public, pentru că la fel ca în povestea meșterului Manole acea stație a mai fost construită o dată, dar chiar înainte de a fi pusă în funcțiune a dispărut de sub nasul city managerului de atunci al primăriei, Florin Popa, care plătea facturile fără ca măcar să se ducă să constate pe ce se duc banii municipalității.

Astfel, pentru acea stație de epurare care ar fi trebuit să coste doar 3 milioane de lei se cheltuie o sumă de două ori mai mare, adică 6 milioane.

Construirea stației de epurare a început în 2005

Pentru că cele 15 blocuri ANL din Cartierul „Dimitrie Cantemir” nu puteau fi racordate la stația de epurare a orașului era necesară o stație separată. În 2005, licitaţia pentru construirea staţiei de epurare din Cartierul „Cantemir” a fost câştigată de Unicom SA Galaţi. Între primărie şi Unicom a fost încheiat contractul nr 69.728/05.07.2005, în valoare de 2.215.090 lei, fără TVA, plus 358.798 lei dobânzi aferente creditului furnizor.

Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi a pus la dispoziţia constructorului terenul abia prin 2006. Lucrările au început în martie 2007. A fost achiziţionat echipamentul staţiei de epurare, Adipur Denipho SAC5000, pentru care Primăria Galaţi a decontat Unicom SA 1.425.390 lei. Dar a intervenit un blocaj.

Pentru că lucrările erau executate în județul Brăila, aprobările erau date de instituțiile din Brăila. Baronul PSD de Brăila, Gh Bunea Stancu nu era de acord cu transferul celor 1.000 ha de la Brăila la Galați și le-a dat ordin oamenilor săi blocheze toate construcțiile. Prin adresa nr 536/10.03.2008, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii Brăila a sistat lucrările la stația de epurare. Până la clarificarea situației, firma Unicom a păstrat organizarea de șantier.

Prima stație de epurare a ajuns la fier vechi înainte de a fi pusă în funcțiune

În 2010, s-au produs inundaţii și apele Siretului au pus stăpânire şi pe zona staţiei de epurare. Atunci, Unicom SA și-a retras organizarea de șantier și paznicii. După ce apele s-au retras, echipamentele au fost furate de hoţii de fier vechi, care au demolat și zidurile, ca să ia și armătura de fier-beton. Astfel, echipamente noi au ajuns la fier vechi înainte de a fi puse în funcţiune.

Abia după opt luni funcţionarii din subordinea city managerului Florin Popa şi-au adus aminte de staţia de epurare de pe malul Siretului, dar acolo mai era doar ceea ce nu îi tentase pe hoţi: fundaţia de beton. Prin adresele 14.984/09.02.2011 şi 6.140/20.01.2012, Primăria Galaţi a cerut ca Unicom SA să ducă echipamentele achiziţionate în depozitul primăriei, de pe str Zimbrului. Dar nu prea mai era nimic de adus: câteva țevi, șuruburi, piulițe, rămase de la lucrări. Între timp, Unicom SA a intrat în faliment.

Pentru „re-finanțarea” de 3,2 milioane a fost schimbată locația

În 2017, Consiliul Municipal Galați a votat „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Statie epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir”.

Aleșii locali au avut unele rezerve în aprobarea proiectului deoarece nu le-a fost prea clar dacă e legal să fie alocate fonduri pentru o investiție care s-a mai realizat în urmă cu câțiva ani și a dispărut fără urmă.

Primarul Ionuț Pucheanu le-a dat asigurări că noua stație de epurare va fi construită pe altă locație și va avea alte caracteristici tehnice. „Nu construim pe acelaşi loc, e un proiect cu totul nou, n-are nicio legătură cu ceea ce s-a încercat a se face acum 10-12 ani. Este un proiect nou, pe un cu totul alt amplasament”, a explicat primarul. Construirea noii stații de epurare costă 3.213.069 lei.

Cel acuzat de păgubirea banului public, fostul city manager Florin Popa a ajuns deputat!

În acest caz s-a ajuns și la un dosar la DNA. În 2012, devenit primar, Marius Stan a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Galați „pentru recepţia şi plata unor lucrări a căror materializare nu există în teren”.

În 2016, Parchetul Judecătoriei și-a declinat competența în favoarea DNA Galați, care a confirmat că „ a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvărşirii infracţiunii de abuz în serviciu”.

Acuzațiile lui Stan îl vizau pe fostul city manager din Primăria Galați, Florin Popa, care aproba plățile către Unicom SA și recepția lucrărilor. Popa a organizat o conferință de presă în care a respins acuzațiile primarului Marius Stan.

Între timp, Florin Popa a devenit deputat PSD, are imunitate și e greu de crezut că se va mai întâmpla ceva în acel dosar. Probabil că va fi închis.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de