Primăria cheltuie 12 milioane euro ca să „care” apa Dunării la Galați din județul Brăila

Autor :

Data : 21 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ar fi de 6 ori mai ieftină construirea unei stații de pompare pe malul Dunării, la Galați.

Din 2001, când Guvernul Năstase a cedat cumpărătorului activelor Sidex și Priza de la Dunăre, Galațiul nu mai are propria sursă de apă extrasă din Dunăre pentru prepararea apei potabile și cumpără apa de la combinatul ArcelorMittal. Nu este o noutate, pentru că și pe la 1880, când a fost înființată prima rețea de distribuire a apei potabile în oraș, Primăria Galați cumpăra apa Dunării de la „The Galatz Water Works Co Limited”, societatea unor englezi.

Galațiul nu are stație de pompare, dar s-a pricopsit cu o țeavă, prin care apa extrasă din Dunăre este pompată la Uzina de Apă nr 2.

În 2013, administrația combinatului a înlocuit cele trei magistrale prin care apa e pompată spre platforma siderurgică. În ce privește conducta prin apa care ajunge în oraș, cei de la combinat au spus că nu îi privește și că reparaţiile ar trebuie efectuate de Primăria Galați. Anul trecut, s-a dat undă verde înlocuirii conductei ciuruite de rugină.

12 milioane de euro pentru conducta de la Priza Dunării până la Uzina de Apă

În toamna trecută, Consiliul Municipal Galați a aprobat indicatorii economici pentru obiectivul „Reabilitare conductă alimentare cu apă Dn 800 – Barboși – Micro 19”. Înlocuirea conductei de 3.427 de metri e strict necesară pentru că, potrivit expertizei tehnice, este mâncată de rugină.

„Este necesară înlocuirea conductei existente din metal DN 800 mm care nu mai prezintă siguranță atât în funcționare, cât și în exploatare din cauza îmbătrânirii și uzurii materialului care conduce la pierderi de apă și deteriorarea calității apei”, se spune în memoriul tehnic.

Valoarea investiției este de 12 milioane de euro.

De ce să cari apa Dunării la Galați din județul Brăila ?

Se pune întrebarea de ce se investește în construirea unei conducte de 3,5 km pentru aducerea apei de Dunăre din județul Brăila, din moment ce Dunărea trece și pe la Galați. Ar fi mai simplu și mai puțin costisitor să se contruiasă o nouă stație de pompare, asemănătoare cu Priza de la Dunăre, pe malul Dunării, la Galați și nu ar mai fi nevoie de construirea noii conducte de 12 milioane euro.

uzina de apa 1

S-a pus problema construirii unei noi stații de pompare pe vremea fostului primar Dumitru Nicolae. Într-o ședință a Consiliului Municipal, mai mulți consilieri l-au întrebat pe primar de ce nu se ia în calcul această variantă, pentru ca orașul să nu mai cumpere apa de la ArcelorMittal. Directorul de la vremea a Apă Canal SA, Ion Ștefan a spus că se făcuse o evaluare și construirea unei noi stații de pompare ar fi însemnat o investiție de aproximativ două milioane de euro.

Ar costa de 6 ori mai puțin decât înlocuirea celor 3,5 km de conductă DN 800.

Avantaje, dezavantaje, variante

Actualul traseu al magistralei de 3,5 kilometri trece prin curtea Universității Danubius, prin curtea hipermarketului Auchan, dar și prin curtea fostei unități a Marinei Militare. Prin construirea unei noi stații de pompare ar fi posibilă și o „scurtare” a traseului până la 100 sau 300 de metri, în funcție de amplasament, iar asta ar aduce un mare avantaj prin reducerea costurilor uriașe pentru energia electrică consumată pentru pomparea apei la 3,5 km distanță prin conducta cu diametrul de 800 milimetri.

Primăria Galați deține Plaja „Dunărea”, de 12 hectare, situată pe malul Dunării, chiar lângă Uzina de Apă nr 2 și n-ar fi o mare problemă dacă pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați ar fi construită noua stație de pompare a apei din Dunăre. Noua stație ar putea fi construită în zona care se învecinează cu fosta Unitate de Marină, pentru a nu perturba peisajul viitorului Aquapark.

Întrebat de ce este „cărată” apa de Dunăre din județul Brăila și nu e luată în calcul varianta construirii unei stații de pompare pe malul Dunării, la Galați, primarul Ionuț Pucheanu a răspuns că așa au stabilit specialiștii că este mai bine, pentru că în zonă este vărsarea Siretului în Dunăre și este bine ca stația să fie în amonte, pentru că și apele Siretului aduc aluviuni. Așa este, dar cantitatea aluviunilor aduse de apele Siretului nu schimbă prea mult conținutul de aluviuni din apa de Dunăre, care oricum este procesată și prin decantare.

Primăria ar mai avea și posibilitatea de a construi noua stație de pompare în zona micului golf cu deschidere la Dunăre dintre Trecere Bac și Plaja Dunărea. Avantajul ar fi că sorburile ar fi protejate de sloiurile care se formează pe Dunăre în cursul iernii.

Primarul și consilierii pot deveni „țintele” Curții de Conturi

Înlocuirea magistralei nu este lipsită de „capcane”, pentru că este vorba de investiții care sunt realizate pe teritoriul altei unități administrativ teritoriale (UAT) întrucât aproape doi kilometri din traseul conductei este pe teritoriul județului Brăila. Legea interzice ca o unitate administrativ-teritorială să realizeze investiții pe teritoriul alteia.

Spre exemplu, primarul Ionuț Pucheanu a refuzat să plătească firmei Luis Berger România suma de 500.000 de euro pentru studiile realizate în prima etapă a contractului pentru tunelul pe sub Dunăre motivând că au fost făcute 3 foraje pe malul tulcean și Primăria Galați nu poate plăti lucrări realizate pe teritoriul altui UAT. În cazul conductei dintre Priza de la Dunăre și Uzina de Apă nr 2 este o situație identică.

Și n-ar fi singura problemă. Administrația ArcelorMittal a intabulat terenul de sub conductele magistrale și de aici un alt conflict cu legea, pentru că Primăria Galați va investi 12 milioane de euro în modernizarea unei conducte care este pe terenul unei firme private. Sunt două motive care le-ar putea aduce primarului și consilierilor sancțiunile Curții de Conturi.

Și în 1880 Primăria Galați cumpăra apa Dunării de la englezi

Cel mai important argument pentru construirea unei noi stații de pompare, este ca în asigurarea resursei de apă din Dunăre orașul să nu mai depindă de multinaționala care este proprietara combinatului, indiferent cum s-ar numi.

Dar la Galați, are tradiții cumpărarea apei din Dunăre de la străini, mai precis de la englezi.

Potrivit istoricului Tudose Tatu, prima capacitate de producţie de „apă filtrată de băut” a apărut la 1872, când Primăria Galaţi i-a acordat concesiunea pe 45 de ani francezului D. Monnier, din Marsilia. Construirea „Uzinei de Apă” din Valea Tiglinei, cu 3 bazine de decantare şi 3 de filtrare, a început în 1873, dar în acelaşi an Monnier a transferat concesiunea englezilor George Crawley şi Fred Power.

Producţia de apă „de băut” a început în 1875, consiliul local a votat acordul de concesiune în 1878, Camera Deputaţilor şi Senatul l-au aprobat în 1881, iar în acelaşi an Primăria Galaţi a semnat convenţia de concesiune a producţiei de apă către societatea celor doi englezi, „The Galatz Water Works Co Limited”. Ăsta era începutul.

Din 2001 până în 2018, Primăria Galați a cumpărat apa din Dunăre de la Grupul britanic ArcelorMittal, iar din 2019 va cumpăra apa de la Liberty Steel, tot din Marea Britanie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Etichete:, , ,

Articole scrise de