Primăria a reluat licitația pentru 20 de minibuze. Valoarea contractului a crescut cu 2 milioane lei

Data : 19 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Inflație mare la Primăria Galați: dacă în februarie un minibuz costa 218.550 lei, acum primăria oferă 312.000 lei

E zăpăceală mare în administrația gălățeană și atunci când vine vorba de cumpărarea de noi mijloace de transport în comun. Pe 25 marti, pe 28 martie și pe 2 aprilie, Tranbsurb a publicat pe SEAP trei anunțuri de licitație pentru achiziționarea a 40 de autobuze noi. La începutul lui februarie, Primăria Galați a dat și ea un anunț pentru cumpărarea a 20 de minibuze. Cum nu a fost depusă nicio ofertă, acum primăria a reluat licitația pentru cele 20 de minibuze.

Și în timp ce Primăria și Transurb-ul au avut o atât de intensă activitate de achiziții ale unor noi mijloace de transport numărul autobuzelor din parcul auto al Transurb se împuținează de la o săptămână la alta, pentru că autobuzele SH cumpărate în anii trecuți încep cedeze. Pe rețelele de socializare apar din ce în ce mai des imagini cu autobuzele Transurb împinse de șoferi și trecători pe banda 1, ca să nu deranjeze traficul.

În două luni, prețul unui minibuz a crescut de la 218.550 lei la 312.000 lei, fără TVA

La începutul anului, primarul Ionuț Pucheanu anunța că va rezolva parțial lipsa mijloacelor de transport în comun din oraș prin achiziționarea a 20 de minibuze. Trebuie să îi respectăm punctul de vedere, este primarul Galațiului, a fost votat de gălățeni, dar este o „rezolvare” ridicolă, pentru că un astfel de mini-autobuz, cu 21 de locuri, nu ar putea face față nici pe traseele „de pe străzile secundare” cum argumenta Pucheanu, pe trasee cum ar fi 12 sau 28, pentru că nu poți îngrămădi 30-40 de pasageri într-un minibuz de 21 de locuri.

Însă primarul insistă că asta ar fi soluția „salvatoare”. În februarie, Primăria Galați oferea pentru cumpărarea a 20 minibuze suma de 4.371.000 de lei fără TVA. Prețul estimat al unui minibuz era de 218.550 lei, fără TVA.

Nu a fost depusă nicio ofertă, licitația a eșuat, dar primarul Ionuț Pucheanu nu a renunțat și pe 15 aprilie a fost lansată pe SEAP o nouă procedură pentru cumpărarea a 20 de minibuze. Acum li se spune „autobuze de mică capacitate (5,5m – 6,5m) pentru transportul public local de persoane”. Valoarea contractului a crescut cu aproape două milioane de lei, la 6.240.000 de lei fără TVA. Prețul estimat al unui minibuz a crescut de la 218.550 lei la 312.000 lei fără TVA.

Inflație de 40% pe piața minibuzelor?!

Nu avem experiență în piața autobuzelor și minibuzelor, dar nu credem că în numai două luni producătorii de astfel de mijloace de transport au mărit prețurile cu 43%.

Cum este posibil ca din punctul de vedere al funcționarilor care au întocmit caietele de sarcini pentru aceste două licitații în numai 2 luni valoarea estimată a aceluiași contract, pentru cumpărarea a acelorași 20 de minibuze, cu aceleași caracteristici tehnice, să crească cu 2 milioane de lei?

La Primăria Galați e posibil orice.

Foto: galati.sptf.net/Terry Lawson

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de