Premieră la Galați: tentativă de introducere a bugetării participative

Data : 9 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

E o procedură prin care membrii comunității decid cum va fi cheltuită o parte din buget

Primăria Galați lansează în premieră invitația către societatea civilă din oraș, respectiv către ONG-uri, asociații profesionale, organizații sindicale sau patronale, etc., de a participa activ la distribuirea fondurilor publice pentru realizarea de proiecte importante pentru comunitate. La inițiativa primarului, au fost demarate procedurile pentru implementarea unui proiect pilot de bugetare participativă, aflat, în acest moment, în etapa de Design a procesului.

În această etapă e intenționează formarea unui Consiliu Consultativ, respectiv un Grup de Lucru, care să lucreze la principiile și regulile proiectului pilot. Acest Consiliu Consultativ urmează să fie format din șase persoane: două persoane din aparatul de specialitate al Primăriei, doi consilieri locali (membri în Comisia de buget-finanțe din cadrul Consiliului Local Galați) și doi reprezentanți ai societății civile (doi reprezentanți ai unor ONG-uri active la nivel local).

Va fi elaborat un Regulament al bugetării participative la Galați

În cadrul acestei proceduri, o etapă foarte importantă este desemnarea celor doi reprezentanți a două ONG-uri active la nivel local, ce au implementat proiecte în comunitatea gălățeană, au mai lucrat cu bugete, au dat dovadă de transparență în activitatea efectuată prin rapoarte de activitate (ce sunt făcute publice pe site-urile respectivelor organizații.

Cei ce doresc să se implice în această activitate ca membri în Consiliul Consultativ pentru Bugetare Participativă trebuie să completeze, până pe data de 12 aprilie, ora 10.00, un formular, accesând link-ul https://www.surveymonkey.com/r/FZBNP26.

În cazul în care sunt mai multe persoane care doresc să se implice și respectă condițiile minime va fi creat un formular de vot online, pe Facebook, în care locuitorii orașului vor fi invitați să voteze cele două persoane care să îi reprezinte în cadrul Comitetului. În funcție de numărul de persoane care au completat formularul, vor fi oferite detalii despre vot pe data de 12 aprilie.

Comitetul are rolul de a înainta primarului un regulament pentru implementarea etapei pilot a procesului de bugetare participativă pentru ca acest regulament să fie aprobat prin hotărâre a Consiliului Municipal Galați.

Ce este bugetarea participativă?

Bugetarea Participativă este un proces democratic prin intermediul căruia membrii comunității decid cum va fi cheltuită o parte din bugetul public, în cazul de față bugetul Galațiului.
Scopul introducerii bugetării participative este acela de a întări democrația, a construi comunități puternice și de a sprijini o distribuție echitabilă a resurselor publice.
Etapele unui proces de bugetare participativă (conform resurselor internaționale în domeniu World Bank, www.participatorybudgeting.org și naționale CeRe.ong) sunt: 1. Design-ul procesului; 2. Colectarea ideilor; 3. Dezvoltarea propunerilor de proiecte; 4. Votul (atât offline, cât și online); 5. Finanțarea și implementarea proiectelor; 6. Evaluarea procesului.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de