PMP Galați merge din poartă-n poartă și strânge semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Data : 26 aprilie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Potrivit președintelui PMP Galați, Cătălin Cristache, alegerea edililor într-un singur tur a dus până acum la deformarea democrației.

Deputatul PMP de Galați Cătălin Cristache a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă declanșarea campaniei naționale „Alegem primarul în 2 tururi de scrutin”.

„PMP își propune să strângă 1 milion de semnături în toată țara. Toate organizațiile județene ale partidului sunt implicate în procesul de strângere de semnături și de informare a cetățenilor cu privire la avantajele alegerii primarilor în 2 tururi de scrutin. Considerăm revenirea la 2 tururi ca soluție pentru a opri consolidarea PSD în teritoriu prin rețeaua de primari și baroni locali, cu ajutorul căreia PSD a câștigat alegerile parlamentare. Dacă legislaţia nu se modifică până în 2020, PSD va înroşi din nou harta aleşilor locali din România la următoarele alegeri locale, asigurându-şi astfel şi poziţia câştigătoare în viitorul Parlament”, a declarat deputatul PMP.

Acesta a ținut să puncteze faptul că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin a dus până acum la deformarea democrației în multe orașe mari din România, printre care și Galați.

„Putem discuta chiar despre o lipsă a legitimității pentru mulți aleși, în condițiile în care ei au primit între 7%-10% dintre voturile cetățenilor. Este și exemplul Galațiului, unde Ionuţ Pucheanu, primarul PSD al Municipiului Galaţi, a fost ales în funcţie cu 9,45% din totalul alegătorilor cu drept de vot înscrişi pe liste”, explică Cristache.

Pe de altă parte, votul într-un singur tur scade considerabil participarea la vot, crește rețeaua de primari și baroni locali PSD, cu ajutorul cărora câștigă și alegerile legislative, reduce competiția între candidați, penalizează partidele tinere și contribuie la consolidarea monopolului partidelor mari și, poate cel mai important lucru, nu încurajează selecția candidaților pe criterii de competență și nici înnoirea clasei politice la nivel local.

De ce ar fi bine ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin? „Ar crește interesul cetățenilor pentru dezbaterea electorală, pe de o parte, iar de cealaltă parte ar crește competiția între candidați. În plus, monopolul partidelor mari ar fi spart în turul al doilea în multe cazuri.

PMP a depus un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi încă din 2015, care a fost însă respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. În 2018, PMP a depus un nou proiect legislativ.

„Vom depune semnăturile strânse în această campanie în Parlament pentru a arăta coaliției PSD-ALDE că voința românilor este pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar proiectul legislativ al PMP este important pentru democrație”, a concluzionat deputatul gălățean.

Campania se va derula în perioada aprilie – iunie 2018.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de