Peste 800 de hectare de culturi agricole și livezi, afectate de grindină îngheţ și brumă

Data : 16 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Vor fi înființate puncte de lansare a rachetelor antigrindină la Tg Bujor, Cuca, Corni, Drăguşeni, Ghidigeni şi Băneasa.

Și în primăvara acestui an s-a repetat situația de anul trecut, când culturile agricole au fost afectate de fenomene meteorologice care în urmă cu 15-20 de ani erau considerate „extreme”, dar care în ultimii ani s-au produs din ce în ce mai des pe fondul schimbărilor climatice determinate de încălzirea globală. În rapoartele specialiștilor în agricultură apar tot mai des referiri la mari suprafețe de culturi agricole distruse de grindină, vijelii sau ploi abundente.

Potrivit șefului Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Valentin Huciu, grindina şi îngheţul la sol din perioada 30 aprilie – 3 mai au afectat culturile agricole și pomii fructiferi de pe aproximativ 800 de hectare.

Grindina care a căzut pe 30 aprilie în zona Tecuciului, la Munteni şi Negrileşti şi pe 3 mai la Cerţeşti a afectat în total 216 hectare, dintre care 47 de hectare de porumb, 32 de hectare de floarea soarelui, 110 hectare cu rapiță, 15 hectare cultivate cu nutreţ, 4 hectare de grâu, 2,5 hectare cu legume cultivate în solarii și 15,5 hectare cu alte culturi agricole.

S-a intervenit de la cele două puncte de lansare a rachetelor antigrindină din nordul județului, de la Poiana şi Nicoreşti, pe 3 şi 4 mai, fiind lansate trei rachete antigrindină la Poiana şi patru la Nicoreşti. Șeful Direcției Agricole Galați spune că sunt în curs de înființare alte șase puncte de lansare a rachetelor antigrindină în zona centrală a județului: „În afara celor două puncte de lansare de la Poiana şi Nicoreşti avem în lucru, în faza de documentaţie, şi ulterior în cea de execuţie, încă şase puncte de combatere a grindinei la Târgu Bujor, Cuca, Corni, Drăguşeni, Ghidigeni şi Băneasa. Cu aceste puncte de lansare antigrindină sperăm să acoperim aproape o treime din suprafaţa agricolă a judeţului”.

Valentin Huciu a mai precizat că în tot perioada 30 aprilie – 3 mai, îngheţul la sol sau bruma târzie de au afectat în procent de 65% o suprafaţă de 589 de hectare de pomi fructiferi, dintre care măr – 146 hectare, păr – un hectar, gutui – un hectar, piersic – 17 hectare, cais – 41 hectare, cireş şi vişin – 215 hectare, prun – 147 hectare.

Atât în cazul grindinei cât şi a îngheţului târziu de primăvară au fost constituite comisii de evaluare care vor centraliza situaţia din zonele afectate pe baza rapoartelor transmise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

În 2018, au fost distruse culturile agricole de pe 27.736 de hectare

În cursul anului trecut au fost distruse de fenomene meteorologice nefavorabile culturile agricole de pe o suprafață de 27.736 de hectare, care reprezintă 11% din suprafața arabilă din judeţul Galaţi. Cea mai mare parte a acestor distrugeri a fost produsă în perioada de primăvară și vară, până pe 31 iulie.

Potrivit șefului Direcției de Agricultură Galați, Valentin Huciu, din cele peste 25.000 de hectare de culturi calamitate, seceta a afectat 17.167 de hectare, grindina, ploile abundente şi vântul puternic alte 7.699 hectare, iar îngheţul şi temperaturile scăzute au afectat 868 hectare.

Valoarea totală a pagubelor se ridică la peste 17.200.000 lei, dintre care aproximativ 13.900.000 lei pe suprafeţele afectate de grindină, ploile abundente şi vântul puternic, peste 1.700.000 lei au fost daunele produse de secetă, iar 1.570.000 lei pagubele produse de îngheţ.

În funcție de culturile cultivate, au fost calamitate peste 13.000 de hectare cu grâu şi secară, peste 4.300 hectare cu mazăre, aproximativ 3.000 hectare cu rapiţă, circa 2.600 hectare cu porumb şi floarea soarelui şi peste 4.000 hectare cu alte culturi, legume şi viță de vie.

Cea mai lovită a fost zona comunei Matca, celebră pentru roșiile produse în solarii, unde fenomenele meteorologice au distrus 2.521 de hectare de culturi agricole.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de