Peste 100 de persoane din Galați care fac dializă, în pericol să rămână fără ajutor de însoțitor

Autor :

Data : 27 septembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Unii dintre bolnavi sunt în scaun cu rotile și au permanentă nevoie de sprijin.

Zeci de bolnavi care fac dializa în Galați spun că vor muri cu zile dacă reprezentanții Direcției de Asistență Socială Galați le vor tăia dreptul de a se folosi de un însoțitor. Cu alte cuvinte hemodializații nu vor mai primi o suma de bani suplimentară, cu care aceștia plăteau o persoană care îi ajută să se deplaseze.

„O pacientă care nu a mai primit grad permanent de handicap a făcut o contestație la București, în urma căreia s-a primit o recomandare. La nr. 47 este stipulat ca cei cu insuficiență renală cronică beneficiază de penalizarea gradului de handicap. Cei de la Asistență Socială Galați i-au chemat pe cei peste 300 de dializați la reevaluare. Nu a fost vorba despre nici o examinare, doar s-au mutat niște hârtii și pacientul a semnat. Dar li s-a luat și permanentizarea gradului de handicap și asistentul personal. Aceasta este o măsură luată doar de cei din Galați”, a spus Vasile Ceapraga, președintele persoanelor dializate din Galați.

În replică, Ciprian Groza, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului și Asistență Socială spune că nu s-a schimbat nici un criteriu de acordare a gradelor de handicap, ci vor fi puțin mai drastici de acum.

„La nivelul județului Galați sunt 152 de persoane hemodializate. La 125 dintre ele vom face o reevaluare. Am fost cam permisivi în acordarea gradelor de handicap. La hemodializă, criteriile spun că gradele de handicap sunt de la accentuat, grav și grav cu asistent personal. La noi în toate cazurile era ”grav cu asistent personal”, a declarat Ciprian Groza.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de