Pericol de inundații și la Prut. La Șivița a fost depășită „Cota de Inundații” cu 14 cm

Data : 14 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Nivelul Dunării este în continuare în creștere și va ajunge, vineri, la Galați, la 596 cm, cu 4 cm sub „Cota de Inundații”.

Cantitățile mari de precipitații căzute în intervale de timp relativ scurt, precipitaţii cu caracter de averse torenţiale, au condus la activarea torenţilor, scurgeri importante de pe versanţi, viituri rapide pe unele râuri mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare și de inundații pe râurile Criș, Mureș, Olt, Ialomița, Bârlad, Siret și Prut.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale „Apele Române” în cursul zilei de joi, 13 iunie, au fost depăşite cotele de apărare la mai multe staţii hidrometrice, printre acestea aflându-se și Stația hidrometrică Prut – Şiviţa din județul Galați, unde nivelul apelor Prutului a depășit cu 14 cm „Cota de Inundație”.

Pe Prut se propagă o viitură, pentru că și la Stația hidrometrică Prut Oancea a fost depășită „Cota de Atenție” cu 100 cm, iar în amonte, la Stația hidrometrică Prut Fălciu a fost depășită „Cota de Inundații” cu 17 cm.

Pentru fluviul Dunărea este în vigoare Avertizarea hidrologică nr. 39/12.06.2019. Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 12.06 – 13.06.2019, a fost în scădere, având valoarea de 10.900 mc/s, dar mult peste media multianuală a lunii iunie, de 6400 mc/s.

Se înregistrează depăşiri ale Fazei 1 de apărare pe întreg sectorul fluvial al Dunării dintre Giurgiu și Tulcea, la Galați fiind depășită „Cota de Atenție” cu 24 cm.

Potrivit Administrației Fluviale a Dunării de Jos, joi, 13 iunie, la Galați nivelul apelor Dunării era de 584 cm, și în 24 de ore urmează să mai crească cu 12 cm, în ziua de vineri, 14 iunie, urmând să ajungă la un nivel de 596 cm, cu 4 cm sub „Cota de Inundații”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de