Până la „noul Talcioc”, Primăria face un regulament pentru vechiul Talcioc

Data : 11 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

În septembrie 2017, primarul Ionuț Pucheanu anuța că Talciocul va fi modernizat până în vara lui 2018.

Zilele trecute s-a încheiat dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Consiliului Municipal cu privire la „Aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare și a Caietului de Sarcini al Serviciului de Administrare și Exploatare a talciocului din Municipiul Galați”.

Acest moment amintește că prin vara lui 2017, timp de câteva luni, primarul Ionuț Pucheanu a tot vorbit prin conferințele de presă despre faptul că una dintre prioritățile mandatului său este modernizarea Talciocului și a mutarea zonei de vânzări auto la Târgul Auto, care ar urma să fie înființat în zona parcării pentru TIR-uri.

Pucheanu anunța investiții de de 5.813.000 lei fără TVA în construirea unei hale acoperite pentru tarabele comercianților și amenajarea unor spaţii destinate alimentaţiei publice de tipul fast-food, spaţii administrative, o parcare acoperită cu 96 locuri şi grupuri sanitare: „Talciocul va fi acoperit, va fi o hală, așa cum este normal să fie. Vor fi condiții decente. Va fi o zonă administrativă și va fi și o zonă de food”, promitea primarul.

În septembrie 2017, primarul Pucheanu anunța că a fost lansată pe SEAP procedura pentru atribuirea contractului de modernizare a Talciocului și că până pe 2 octombrie erau așteptate ofertele. Pucheanu promitea că „lucrările vor fi finalizate până la jumătatea anului viitor”, adică până în vara lui 2018.

În martie 2018, reprezentanții Primăriei Galați anunțau că procedurile pentru licitația privind lucrările de extindere și modernizare a Talciocului au fost finalizate, iar contractul pentru executarea lucrărilor a fost atribuit Asocierii Constructa Mecanique SRL – Obercons Comp SRL – Gendav SRL. De această dată Primăria anunța că a alocat aproximativ 4 milioane de lei pentru aceste lucrări.

Regulament nou, pentru vechiul Talcioc. Probleme cu hala!

Până să apară noul Talcioc, edilii se ocupă de noul regulament al vechiului Talcioc. În Regulament sunt unele detalii care se bat cap în cap cu prioritățile primarului Pucheanu. Spre exemplu, conform regulamentului, nici vorbă ca la Talcioc să existe o hală acoperită, „cu condiții decente”, cum promitea primarul.

La „Secțiunea V”, referitoare la „Prezentarea ansamblului talciocului și a platoului”, mai precis la articolul 7, se spune că „ansamblul talciocului se constituie dintr-un platou descoperit, dimensionat în raport cu
un anumit număr de locuri de vânzare pentru comercianți”. Evident, „platou descoperit” nu înseamnă „hală”. Deci sunt unele probleme.

La articolul 9 este reglementată și cea mai aberantă situație existentă la Talcioc, care până acum era tolerată pentru că nu exista un regulament, aceea ca mărfurile să fie expuse pe jos, prin praf: „Platoul talciocului este sectorizat pe specific de produse comercializate: autovehicule si vehicule; tarabe; expunere marfă pe jos”, se spune în regulament.

Puzderie de reguli pentru comercianți

Gălățenii care sâmbăta și duminica vor lua drumul Talciocului pentru a vinde vechiturile vor trebui să respecte o puzderie de reguli.

Spre exemplu, comercianții vor trebui „să afișeze prețurile pentru produsele oferite la vânzare, a locului de proveniență a produselor și alte elemente necesare a fi inscripționate pe eticheta de produs conform prevederilor legale”. Este o aroganță pentru lumea Talciocului din Galați. Nici la târgurile de obiecte vechi din orașele europene nu sunt afișate prețuri, proveniența produsului sau caracteristici tehnice, cum ar fi spre exemplu clasa A sau A++ pentru un aspirator SH. Regula de bază este negocierea.

Ce mai trebuie să facă acești comercianți? Iată: „să etaleze instrumentele de măsură” și „să inscripționeze denumirea persoanei juridice, persoanei fizice autorizate sau întreprinderii individuale/familiale la loc vizibil, ușor de citit, care nu poate fi ștearsă”. Foarte important acest detaliu: „la loc vizibil, ușor de citit, care nu poate fi ștearsă”, care demonstrează că în opinia autorilor regulamentului este de bază premiza că domnii comercianți vor să înșele, scriu numele PFA-ului în așa fel încât să poată să îl șteargă cu ușurință. În altă ordine de idei, parcă ni se sugerează că cei care vin să vândă o vechitură la Talcioc ar trebui să-și facă PFA.

Altă regulă ridicolă: „să nu ofere spre vânzare produsele înainte de deschiderea talciocului și după închiderea acestuia”. Păi dacă regula asta este valabilă pentru interiorul Talciocului și dacă cineva vinde o marfă în Talcioc atunci când Talciocul este închis, e clar că acea persoană a sărit gardul. Nu era mai simplu să se spună „interzis să săriți gardul Talciocului”?

Și încă o regulă discutabilă: comercianții „să nu ofere spre vânzare mărfurile din mers”. Ca să nu obosească? Păi dacă unul vinde pixuri sau alte lucruri care nu-s nici grele, nici voluminoase, de ce n-ar avea voie să își caute cumpărătorii din mers. Important este să-și plătească taxa pentru a avea dreptul să își vândă marfa.

Comercianții mai sunt obligați „să citească, să-și însușească și să respecte prevederile prezentului regulament”. Era suficient dacă se spunea „să respecte”. Pentru că altfel se pune întrebarea cine, când și cum, va verifica dacă un comerciant și-a îndeplinit obligația, dacă a citit și și-a însușit regulamentul. Nu cumva se va da și admitere la Talcioc?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de