Oportunitate economică nu înseamnă oportunism politic!

Data : 28 aprilie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Interviu cu doamna Oana Claudia Iurescu, consilier local PMP în cadrul Consliului Local Galați

Reporter: Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Local Galați a fost, fără îndoială, votul pentru proiectul de hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis societății Navrom Centru de Afaceri SRL Galați. Care a fost prima reacție când ați văzut acest proiect?

Oana Claudia Iurescu:  Sunt convinsă că știți cu toții componența acționariatului firmei-mamă Navrom, deci nu voi insista pe latura politică a proiectului, care, apropo, nu este asumat de domnul primar Ionuț Puchenu, fiind „băgat la înaintare” domnul viceprimar Sorin Enache. Voi aduce în discuție însă oportunitatea acestuia! Ne apucăm să renunțăm la impozite în valoare de aproape 150.000 de lei chipurile pentru a sprijini „atragerea investitorilor locali și străini prin punerea la dispoziție a spațiilor din Parcul de Software și crearea a noi locuri de muncă ce vor avea ca scop majorarea veniturilor la bugetul de stat și local”. Ce pompos sună, nu-i așa? Dar de unde avem noi siguranța că aceste lucruri se vor întâmpla așa cum scrie în expunerea de motive? Nu am observat atasat la acest proiect de hotărâre niciun plan de afaceri din care să reiasă că veniturile companiei vor crește sau că vor fi create noi locuri de muncă. Dacă la finalul acestei scurtiri la plata impozitelor pe clădiri și terenuri vin cei de la Navrom Centru de Afaceri SRL și ne spun că nu au reușit să ducă la bun sfârșit nimic din ce și-au propus! Adică, zero investitori noi, zero noi locuri de muncă, zero venituri majorate la bugetul local! Realizăm atunci că am făcut încă un pas greșit în ceea ce privește bunăstarea orașului, dar ne frecăm palmele că am mulțumit anumite interese de partid! Și nu de la orice nivel, ci din linia întâi!

Reporter: Dacă dumneavoastră nu spuneți cine face parte din acționariatul Navrom Centru de Afaceri SRL, am s-o spun eu: vă referiți la Ștefan Viorel, actualul ministru de finanțe. Să înțeleg că nu vă deranjează foarte mult ideea de ajutor, ci mai degrabă beneficiarul?

Oana Claudia Iurescu: Să fiu bine înțeleasă, nu critic tipul de ajutor, ci modul în care se acordă! Sunt ferm convinsă că sunt sute de astfel de companii în Galați care abia așteaptă un ajutor din partea autorităților locale și care ar face mult mai mult decât pare să facă Navrom Centru de Afaceri SRL. Dar ce să-i faci, asta se întâmplă când nu ai acționariatul potrivit la locul potrivit. Speram ca odată ajuns ministru de finanțe, Ștefan Viorel să-și folosească toate puterile pentru a aduce cât mai mulți bani la Galați. Bag de seamă că situația este exact invers.

Reporter: Ar trebui autoritățile să aibă o viziune mai largă asupra acestui proces de ajutorare a mediului de afaceri din oraș?

Oana Claudia Iurescu: Cu siguranță! Eu, de pildă, mi-aș concentra eforturile pe aprobarea schemei de minimis reprezentând scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente impozitelor și taxelor locale datorate de către persoanele juridice care au calitatea de contribuabili ai bugetului local al municipiului Galați, proiect aflat deja în dezbatere publică. E-adevărat, și costurile sunt mai mari, de aproape un milion de euro, dar vorbim de aproape 5.000 de beneficiari, nu de unul singur.

Reporter: Votul consilierilor PSD era previzibil. Cum vi se pare totuși faptul că, alături de colega dumneavoastra Nicoleta Badiu, ați fost singura care ați votat împotriva acestui proiect?

Oana Claudia Iurescu: Nu este deloc o surpriză pentru mine! Doar nu trăiam cu iluzia că USL a murit la Galați, nu-i așa?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de