„O femeie captivă“ la Muzeul de Artă

Data : 6 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizoarea acestuia, Bernadett Tuza-Ritter.

Cea de-a cincea ediție a KineDok, un proiect One World Romania, va debuta vineri, 10 mai, la ora 18.00, cu difuzarea filmului „O femeie captivă“? (Ungaria, 2018). Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizoarea acestuia, Bernadett Tuza-Ritter.

Premisa de la care pleacă „O femeie captivă” este simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă. Marish nu numai că nu primește niciun fel de remunerație pentru munca și timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilințe, bătăi și chiar un șantaj mârșav. Încă și mai uluitor e faptul că investigația regizoarei nu e nicidecum o forțare jurnalistică a granițelor intimității: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relația dintre subiect și omul din spatele camerei se adâncește într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

,,O femeie captivă” a obținut Premiul de Creativitate pentru Abordare Inovativă acordat de HBO și o nominalizare la secțiunea de film documentar la Premiile Filmului European 2018. De asemenea, filmul a fost desemnat câștigător de către Juriul Liceenilor, la secțiunea ,,Competiție” din cadrul celei de a 12-a ediții a Festivalului One World Romania și a fost introdus în programele celor mai importante festivaluri internaționale de film documentar din Europa și din Statele Unite: Festivalul Internațional de Film Documentar Sheffield (2018), CPH-DOX (2018), One World Romania (2019), Sundance Film Festival (2018).

Bernadett Tuza-Ritter e o cineastă independentă care s-a specializat în filme de ficțiune și documentare ingenioase. A studiat regia și montajul în cadrul Universității de Arte Teatrale și Cinematografice din Ungaria. A realizat montajul atât al unor producții de lung și scurt-metraj, cât și al unor documentare ce au fost prezentate la nivel internațional, fiind premiate în repetate rânduri cu ocazia participării la festivaluri de renume. În 2013, în Rusia, a colaborat în calitate de regizor la proiectul Cinetrain.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de