Numele Clubului Oțelul Galați apare într-un scandal de spălare de bani

Data : 9 septembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ancheta jurnaliștilor de la RISE Project vizează transferul lui Marius Pena, în 2013.

Scandalul conturilor unor politicieni europeni care au fost alimentate cu fonduri secrete de milioane de euro provenite din Azerbaidjan, făcut public de jurnaliștii de RISE Project, îl afectează și pe un fost jucător de la Oțelul Galați, transferat în 2013 la FC Baku.

Acum patru ani, echipa azeră finanțată de omul de afaceri Hafiz Mammadov, l-a transferat pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011.

Potrivit RISE Project, azerii au plătit la vremea respectivă 125.000 de dolari pentru atacantul român, dar banii au venit în România, prin intermediul LCM Alliance LLP, una din cele patru companii britanice din schema azeră de spălat banii. În sezonul 2013-2014, Pena a jucat în prima ligă azeră, la FC Baku, pentru care a marcat șase goluri.

„E prima dată când aud de firma asta”, a declarat jurnaliștilor de la Rise Project Marius Pena.

Fotbalistul susține că, în primele luni de contract, a fost plătit cash, iar, ulterior, banii au ajuns în contul său deschis la Bank of Azerbaidjan. Jucătorul român mai spune că a fost păgubit de clubul din Baku cu 100 de mii de dolari, bani pe care încă speră să-i recupereze.

Potrivit jurnaliștilor, în timp ce încasau banii prin diverse metode din această filieră, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un „teritoriu al toleranței”.

Documentele financiare ale unui fond de 2,5 miliarde de euro au fost obținute de publicația daneză Berlinske. Jurnaliștii danezi, în colaborare cu OCCRP, organizație din care face parte și RISE Project, și alte două instituții media au urmărit apoi traseul banilor. A rezultat o amplă mașinărie de spălat bani – „Laundromatul Azer” – denumită astfel datorită sumelor vehiculate prin companii-fantomă pentru a le pierde urma. Platforma financiară arată cum regimul de la Baku, capitala Azerbaidjanului, și-a cheltuit miliardele și cum și-a plătit prietenii, politicieni și afaceriști, din Bulgaria și până-n Germania.

Peste 1,3 milioane de euro au fost direcționate și către România. Au încasat: șeful filialei SOCAR, un arhitect italian care a apărat public regimul Aliyev, un deputat azer și clubul de fotbal Oțelul Galați.

CITIȚI AICI ARTICOLUL ÎNTREG

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de