Noi reguli birocratice și amenzi pentru gălățenii care își construiesc o clădire în oraș

Data : 12 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Eliberarea autorizației de construire e condiționată de Fișa șantierului și „Aviz de conformare la protecția mediului”.

S-a încheiat dezbaterea publică a proiectului unui regulament prin care Primăria Galați introduce o serie de măsuri de protecția mediului ce trebuie respectate de persoanele fizice și juridice care execută lucrări de construcții în baza unei autorizații.

„Regulamentul pentru respectarea condițiilor de protecție a mediului în timpul executării lucrărilor de construcții/desființări din Municipiul Galaţi” stabilește cadrul juridic unitar și condițiile de protecție a mediului în timpul executării lucrărilor de construcții sau demolări de construcții.

Acest regulament „se aplică persoanelor fizice și juridice ce îşi anunţă intenţia de a obţine, ca act final, autorizaţia de construire/desființare și parcurg procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii/desființare care începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obţinerii, ca act final, a autorizaţiei de construire/desființare”.

Gălățeanul care își ridică o casă trebuie să obțină „Aviz de conformare privind protecția mediului”

Sunt introduse măsuri necesare pentru reducerea impactului șantierelor de construcții asupra zonei din jur, în primul rând de reducere a prafului generat de un șantier atunci când se construiește sau este demolată o construcție, dar cum se întâmplă de multe ori în cazurile unor astfel de regulamente apare riscul ca din exces de zel funcționarii să complice mult lucrurile și să ajungem la un exces de birocrație.

Spre exemplu, prin noul regulament este introdusă o „Metodologie de evaluare a impactului șantierelor”.

Obținerea autorizației de construire sau de demolare este condiționată de „Fișa de identificare și descriere a proiectului” pe care cel care solicită autorizația trebuie să o depună la Primăria Galați. Următorul pas este că „reprezentantul Primăriei municipiului Galați face evaluarea șantierului și realizează încadrarea acestuia în clasa de risc corespunzătoare”.

Funcționarul de la primărie va încadra spațiul în care se construiește să spunem o locuință în una dintre următoarele categorii: „șantier cu risc scăzut”, „șantier cu risc mediu” sau „șantier cu risc ridicat”.

Pasul următor este obținerea „Avizului de conformare privind protecția mediului”. Pentru „șantierele cu risc scăzut” nu este necesară parcurgerea procedurii de emitere a „Avizului de conformare privind protecția mediului”, dar pentru „șantierele cu risc mediu și ridicat, beneficiarul întocmește și depune la Primăria municipiului Galați un Program de monitorizare și măsurile de diminuare a impactului asupra mediului”.

Primarul Ionuț Pucheanu „re-birocratizează” după ce a „de-birocratizat”

Așadar gălățeanul care solicită o autorizație de construcție trebuie să depună la Primărie, pe lângă celelalte acte și „Fișa de identificare și descriere a proiectului”, după care să aștepte ca funcționarul să evalueze șantierul, să-l încadreze într-un grad de risc și funcție de acest răspuns gălățeanul respectiv să mai depună un „Program de monitorizare și măsurile de diminuare a impactului asupra mediului”, după care are iar de așteptat „Avizul de conformare privind protecția mediului”.

Au trecut câteva săptămâni de când primarul Ionuț Pucheanu se lăuda cu înființarea Serviciului de „Aviz Comun”, respectiv a Comisiei de Aviz Comun, prin care municipalitatea promitea debirocratizarea procedurilor de obţinerea a autorizaţiilor de construire.

Practic, Comisia de Aviz Comun analizează documentele depuse de solicitant pentru a obține în numele acestuia avizele și acordurile cerute prin certificatul de urbanism, în vederea primirii autorizației de construire. „Ne dorim ca Avizul Comun, ca însumare a tuturor avizelor care sunt necesare, să fie eliberat în cel mult 15 zile, cel puţin pentru proiectele uzuale, faţă de cel puţin două, trei luni cât durează în prezent”, susținea în ianuarie arhitectul şef Horia Buhociu.

După ce au simplificat procedurile de obținere a autorizației de construire, acum edilii Galațiului le complică iarăși prin noul regulament, introducând 2-3 noi documente și interacțiuni ale solicitantului cu funcționarii primăriei.

Drumurile din șantiere trebuie măturate cu mașinile „Ecosal”. Investitorul trebuie să implementeze un sistem de monitorizare noxe!?

Să trecem în revistă și câteva dintre măsurile de protecția mediului la care autorii regulamentului îi obligă pe cei care își ridică o construcție. Sunt măsuri bune, reducerea prafului și a noxelor este strict necesară, dar modul în care sunt exprimate în noul regulament nu este lipsit de inserții ridicole. Iată 2-3 pasaje:

„Investitorii vor trebui să spele sau să umezească rutele amplasate în interiorul şi în afara şantierului prin utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului”.

Investitorul este obligat la „folosirea utilajelor de măturat stradal eficiente şi nepoluante pe toate drumurile cel puţin o dată pe zi”. Soluția e simplă: „investitorul”, gălățeanul care își ridică o locuință va încheia un contract cu Serviciul Public Ecosal, singura firmă care deține „utilaje de măturat stradal” și așa îi mai sar niște bani din buzunar!

La capitolul „Vehiculele”, alți bani, altă distracție. Gălățeanul trebuie să implementeze un sistem de monitorizare a noxelor și prafului: „pentru a reduce praful şi particulele asociate cu vehiculele, toţi investitorii trebuie să
implementeze un sistem de automonitorizare a emisiile de gaze de evacuare”.

De ce e nevoie de implementarea unui astfel de sistem?! Din moment ce sunt valori de noxe și praf stabilite prin lege, vino și măsoară și aplică amenzi dacă aceste valori sunt depășite.

Altă regulă: „Toate vehiculele vor opri motoarele – nici un vehicul nu va avea motorul pornit la staţionare”. Dacă și pentru asta trebuie să faci un regulament al primăriei…

Amenzi de la 500 la 2.500 lei

Să trecem și la capitolul „Capitolul VIII – Contravenții și sancțiuni”. Potrivit art 17, gălățenii care nu depun la primărie „Programul de monitorizare și măsuri de diminuare a impactului asupra mediului” și nu respectă întocmai acest program vor fi sancționați cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru persoanele juridice. Aici e și o prevedere controversată, pentru că cine nu depune „Programul” nu primește autorizația de construire. Rămâne valabilă chestia cu „nerespectarea”.

Cei care abandonează pe domeniul public moloz și alte deșeuri din construcții sau cei care fac foc deschis pe șantier vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei dacă sunt persoane fizice și cu amenzi de la 2.000 lei la 2.500 lei dacă reprezintă persoane juridice. Primesc amenzi de 2.500 lei persoanele fizice și juridice care duc deșeurile provenite din lucrări de construcții la containerele pentru deșeurile menajere.

Foto: reflexinc.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de