Muzică, balet și poezie astrală. Proiecte inedite în parteneriat CMSN Galați – CMSN Constanța

Data : 3 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

O călătorie în istoria Universului cu capsula timpului și o seară de poezie la Planetariu, cu muzică live la xilofon, blockflote și cajon

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Galați vor realiza în luna iunie două proiecte inedite, care sunt de fapt performance-uri cultural-educative despre evoluția Universului, care vor îmbina proiecții video, poezii recitate de actori profesioniști, dans al unor balerine, dar și muzică interpretată live, la instrumente mai puțin uzuale, precum duduk, mey, tigvă, daulă, xilofon, blockflote, cajon și lăută. Ambele proiecte sunt cofinanțare de Administrația Fondului Cultural Național.

Călătorie imaginară în istoria Universului, la bordul capsulei timpului

Primul dintre aceste proiecte, intitulat „Istoria lumii”, va transpune imaginar spectatorii într-o capsulă a timpului cu care vor călători în trecutul Planetei, rememorând momentele cele mai importante ale Istoriei Universului, de la „Momentul Zero” și până în prezent, într-o adevărată poveste artistico-științifică-educativă.

Va fi vorba despre o prezentare evolutivă a Universului și a Terrei prin intermediul unui act spectacol de „teatru în teatru”, firul epic al performance-ului păstrând ordinea cronologică a momentelor esențiale care au marcat istoria formării și dezvoltării Pământului și umanității, până în ziua de azi.

Apariția și evoluția vieții, dezvoltarea și adaptarea formelor de viață, importanța bagajului genetic al speciilor, ciclurile de încălzire/răcire ale Terrei și efectele acestora în apariția sau dispariția unor specii, evoluția speciei umane în context planetar sunt ideile principale ale poveștii dramatizate, acestea urmând să fie transmise publicului prin mijloace artistice inedite, interesante și atractive, într-o formă vizuală și auditivă de excepție.

Elementele teatrale adiționale asigurate de actori vor facilita revelațiile spectatorilor și vor asigura o informare sentimentală și participativă, făcând actul informativ și educațional mai interesant și mai atractiv pentru public.

Potrivit unui comunicat al Administrației Fondului Cultural Național, la realizarea proiectului și-au adus contribuțiile Georgiana Rusu (autoarea conceptului), Cristian Cealera (documentare), Adrian Mihai (ilustrație muzicală) și Iulian Enache (scenariul și regia artistică). Distribuția va fi una de excepție, aducând în fața publicului nume cunoscute ale teatrului din Constanța, Maria Lupu, Luiza Martinescu, Nicodim Ungureanu și Cosmin Mihale, dar îl va propune într-un rol inedit și pe directorul CMSN Constanța, Adrian Bilba, care cu această ocazie își va face debutul… ca actor.

La CMSN „Răsvan Angheluță” din Galați reprezentația este programată vineri, 14 iunie, la ora 15.30. Accesul spectatorilor este gratuit.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu (Aria tematică „Arte vizuale”). Bugetul total este de 89.000 lei, din care 80.000 lei reprezintă suma asigurată de AFCN, iar 9.000 de lei contribuție proprie a beneficiarului. Parteneri sunt Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați.

„Prezentul meu trecut” la planetariile din Galați și Constanța

Al doilea proiect se numește „Prezentul meu trecut” și le propune spectatorilor un spectacol de „video-art/performance art” intitulat „Casa mea din cer”, un concept cultural-educativ inedit și interesant destinat punerii „în scenă” la planetariiile din Galați și Constanța.

Performance-ul va reda vizual povestea Universului de la formare și până în prezent și presupune un montaj spectaculos și impresionant de proiecții video transpuse pe cupolele planetariilor.
Spectacolul vizual va fi completat cu muzică interpretată live la instrumente mai puțin uzuale, duduk, mey, xilofon, muzicuță, blockflote, cajon sau tigvă, cu momente de dans susținut de balerinele Alexandra Camelia Chiriac si Ioana Coman, în timp ce actorii Rebeca Chiriac, Mihai Sorin Vasilescu si Alexandru Medveghi, vor recita grupaje de versuri din poezii românești cu tematică astrală.

Printre poeziile ce vor fi recitate se află bineînțeles „La steaua” de Mihai Eminescu, „Contemplarea Lumii din afara ei” de Nichita Stănescu, „Bâlci în Aldebaran” de Tudor Arghezi, „Universul, poem diamant” de Cornelia Georgescu, „Botezul nopților” pe Marius Robu, „Corăbii” de Florin Costinescu, „Stelele” de Vasile Alecsandri, „Eclipsa” de George Topârceanu, „Romanta soarelui” de Ion Minulescu, „Dați-mi un trup, o, munților”, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” și „Mi-aștept amurgul” de Lucian Blaga, „Nourii și Oda soarelui” de Nicolae Labiș și „Să vânăm lumina lunii” de Adrian Păunescu.

Echipa care a realizat acest spectacol stelar este Georgiana Rusu (autoarea conceptului), Iulian Enache (scenariul și regia artistică), Bianca Manta (coregrafia) și Adrian Mihai (ilustrația muzicală).

La Planetariul de la Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați reprezentația cu acest spectacol inedit va avea loc vineri, 14 iunie, la ora 19.00, accesul spectatorilor fiind gratuit.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este organizat de Rusu Georgiana P.F.A. (Aria tematică „Arte vizuale”). Bugetul total este de 89.000 lei, din care 80.000 lei reprezintă suma asigurată de AFCN, iar 9.000 de lei contribuție proprie a beneficiarului. Partenerii sunt Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați.

Foto: descopera.truezone.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de