Modernizarea Șoselei de Centură, o nouă gogoașă livrată gălățenilor de Dan Nica

Data : 2 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Deputatul PMP Cătălin Cristache crede că termenul de realizare a lucrării este complet nefezabil.

Toată floarea cea vestită a întregului PSD gălăţean s-a adunat la semnarea contractului dintre Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării pentru realizarea Centurii Galaţiului. E semn că a început campania electorală şi se fac eforturi ca Dan Nica, omul care a făcut cel mai mult rău acestui judeţ în ultimii 30 de ani, să mai prindă un mandat de europarlamentar.

Președintele PMP galați, deputatul Cătălin Cristache crede că avem de-a face cu o simplă gogoaşă electorală, iar aşa-zisul contract nu este altceva decât o simplă bucată de hârtie igienică.

„Există o lungă istorie care arată că PSD-iştii tot mint cu privire la Şoseaua de Centură. Preşedintele CJ, Costel Fotea, a candidat promiţând că face drumul în 2016. În anul 2017, aleşii judeţeni şi locali au votat trecerea unei suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi. Fotea spunea atunci că va accesa fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro pentru demararea proiectului. Se lăuda că, în cel mai bun caz, veţi termina lucrările în 2019 şi, în cea mai nefaborabilă variantă, proiectul ar fi gata în 2023. În 2018, în luna iulie, PSD-iştii susţineau că au venit, la Galaţi, celebrii experţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest pentru a evalua proiectul. Semnarea contractului era iminentă acum vreo 8 luni, iar anul acesta (2019) urmau să înceapă lucrările”, explică deputatul gălățean.

În același timp, există multe exemple de cazuri în care administraţia publică locală a mai semnat contracte şi nu s-a mai întâmplat nimic. A se vedea cazul Talciocului care urma să fie amplasat pe Centura de Est a oraşului, pe strada Macului, este emblematic. S-au făcut până şi licitaţiile, s-au alocat banii, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Cristache, PMP: „Cum rămâne, domnule preşedinte Fotea, cu Centura Galaţiului?”

Mai mult, există blocaje pe POR privind decontările către România din cauza fraudării fondurilor europene. În plus, procedura este abia la început de drum, reprezentând doar o promisiune de realizare, nu o finanţare efectivă.

„Cu siguranţă, termenul fixat pentru finalizarea lucrării (iunie 2021) este nefezabil, ceea ce ar putea produce blocaje în decontări. Proiectul prevede că, până la vară, adică după europarlamentarele în care Nica ar urma să mai primească o dată imunitate, se va face proiectarea, abia apoi încep exproprierile şi, probabil, de anul viitor, lucrările efective. Proiectul prevede şi construirea unui pod hobanat, pe modelul Oprescu la Bucureşti cu autostrăzile lui suspendate. De ce nu şi un aeroport în vârf? În proiect nu se spune ce se întâmplă cu benzinăria lui Durbacă de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci. E un veritabil cui al lui Pepelea în proiectul Centurii, iar Nica şi Fotea nu vor să-l supere pe fostul camarad de drum, pe motiv că nimeni nu ştie ce s-ar putea afla”, mai spune președintele PMP Galați.

Acesta speră din tot sufletul să se înșele în toate expunerile de mai sus iar Centura Galaţiului să se realizeze.

„Argumentaţia de mai sus mă face însă extrem de sceptic: în 30 de ani de când PSD conduce judeţul, singura lor strategie a fost aceea de a ţine Galaţiul în sărăcie şi să-l condamne la subdezvoltare. Tocmai pentru că aşa le este mai simplu să câştige voturi cu o pungă de făină şi o sticlă de ulei. Dezvoltarea judeţului ar fi un risc prea mare pentru PSD să şi-l asume. Aşa că toate aceste proiecte (cum a fost podul sau cum este aeroportul) vor rămâne doar gogoşi electorale.
Dacă îi ascultai pe Pucheanu şi Fotea în 2016, secondaţi de Nica şi Viorel Ştefan, Galaţiul urma să fie „Grădina Maicii Domnului”. După trei ani de mandat, nu se vede absolut nimic.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de