Militarii care adună gunoaie cresc prestigiul Armatei Române

Data : 23 noiembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Este concluzia șefilor Armatei după ce au analizat dacă acțiunea militarilor gălățeni din vară a fost conformă.

Militari gălățeni care au fost scoși în vară să cureţe mizeria de pe străzi şi din parcuri, în timp ce firmele de salubrizare fac bani frumoşi din contractele publice, asistaţii social îşi fac veacul prin cârciumi, iar deţinuţii se odihnesc la umbră în închisori au făcut subiectul unei sesizări. Asociaţia ADMAR – Apărarea Drepturilor Militari Activi şi în Rezervă a solicitat, în scris, lămuriri de la comandanții a două unități militare din Galați, respectiv U.M.01551 Galați și U.M.01552 Galați, cu privire la activitățile de ecologizare desfășurate de efectivele din subordinea acestora la sfârșitul lunii august 2017.

Iată cum suna scrisoarea deschisă semnată de Asociația ADMAR:

„1. Vă rog să ne comunicați dacă activitatea respectivă a fost prevăzută în planul cu principalele activități, precum și gradul, numele și prenumele persoanei care a aprobat desfășurarea acesteia;

2. Vă rog să ne comunicați baza legală în temeiul căreia ați desfășurat activitatea de ecologizare a celor două zone;

3. Potrivit art.11 indice 1 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ,,orice autoritate contractantă (…) are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate (…) contractele de achiziţii publice”. În situația în care ați încheiat vreun contract cu Serviciul Public Ecosal Galați, contract al cărui obiect a fost ecologizarea celor două zone, vă rog să ne comunicați o copie a acestuia.

militari 1

4. Militarii participanți la activitatea de ecologizare a celor două zone au fost instruiți din punct de vedere al sănătății și securității în muncă, așa cum prevăd dispozițiile Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006?

5. Prevederile art.205 alin.(1) din Regulamentului privind descrierea, compunerea şi portul pe timp de pace al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.72/2012, cu modificările și completările ulterioare, prevede că ,,Uniforma militară pentru instrucţie se poartă la şedinţe de instruire în teren, trageri, exerciţii, aplicaţii sau la ordin”. Ați ordonat dumneavoastră ca ținuta de instrucție să fie purtată de militari pe timpul colectării deșeurilor municipale?

6. Considerați că imaginea armatei a fost afectată?

7. În condițiile în care, exercitarea unor activități este condiționată de respectarea demnității, prestigiului și normelor ce decurg din calitatea de militar, iar încălcarea acestora poate atrage ,,răspunderea disciplinară, inclusiv trecerea în rezervă” (art.239 din M.105/2002), considerați că, purtând uniforma de instrucție pe timpul desfășurării activității de colectare a deșeurilor menajere a fost afectată demnitatea participanților.

Zilele trecute Asociația a primit răspunsurile:

„Am primit acele răspunsuri. Concluzia este că acele activități cresc prestigiul și îmbunătățesc imaginea Armatei ca instituție. Toate au fost legal ordonate și nu sunt probleme. Părerea noastră este că dimpotrivă, nu cresc prestigiul, dar asta este”, ne-au declarat reprezentanții Asociaţiei ADMAR – Apărarea Drepturilor Militari Activi şi în Rezervă.

Sursa foto: loon.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de