Măsuri drastice impuse de autorități după apariția pestei porcine în oraș

Autor :

Data : 2 octombrie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Niciun animal domestic nu poate intra și nu poate părăsi o exploatație din acest areal fără autorizarea medicilor veterinari.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această dimineață pentru a aproba Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în gospodăria situată la ieșirea din municipiul Galați, strada Toamnei nr. 1.

A fost stabilită astfel, zona de protecție în jurul focarului, de minimum trei kilometri, nord – până la Brateș, est – pe un meridian ce trece prin latura estică a Zonei Libere, sud – fluviul Dunărea, vest – până la strada Mihai Bravu. Niciun animal domestic nu poate intra și nu poate părăsi o exploatație din acest areal fără autorizarea medicilor veterinari, iar autoritățile locale vor emite dispoziții de înștiințare și informare a cetățenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii. Este, de asemenea, interzisă ieșirea din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, iar orice persoană care intră sau iese din exploatații trebuie să respecte măsurile de igienă stabilite.

Zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, cuprinde în acest caz municipiul Galați, sat Costi (comuna Vânători), I. C. Brătianu și Grindu (județul Tulcea). În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de