La Timișoara, transport în comun pe Bega, cu vaporașe construite la Galați. Un leu biletul

Data : 12 mai 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

A fost efectuată prima croazieră pe Bega cu unul din cele 7 „vaporetto” construite de Spat Yard Galați. La Galați, rămânem cu nostalgia plimbărilor pe Dunăre

Timișorenii vor avea acces de pe 1 iunie la transport public de persoane cu vaporașe, prețul unui bilet fiind de numai un leu.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a lansat miercuri la apă, vaporașul „Decebal”, primul dintre cele şapte construite de Spat Yard Galați și care vor fi folosite de Regia Autonomă de Transport Timișoara (RATT) pentru transportul public de persoane. Potrivit zf.ro, Municipiul Timișoara este primul din România care va avea transport în comun pe apă, la preţul de un leu pe cursă.

Ambarcațiuni de transport public urban, denumite „vaporetto”, circulă de foarte mulți ani la Veneția.

Primarul, însoţit de oficiali ai Primăriei Timişoara, a urcat, miercuri, în zona Iosefin din municipiu, în primul vaporaş lansat la apă care a fost achiziţionat pentru RATT. După ce a inspectat ambarcaţiunea, primarul a făcut o plimbare de 10 minute cu vaporaşul, din stația Iozefin până în zona centrală a Timișoarei. La final, el a declarat că în circa două săptămâni va fi pus în funcţiune şi transportul în comun pe Bega.

„Astăzi este o zi istorică pentru Timişoara, după atâţia ani, iată am reluat navigarea pe Bega. A fost pus la apă vaporaşul Decebal. Sunt convins că după ce vom da în funcţiune acest nou subsistem al sistemului de transport în comun al Timişoarei şi asta se va întâmpla, intenţionăm noi, de la 1 iunie, subsistemul va fi foarte agreat şi foarte folosit de timişoreni pentru că se pot parcurge distanţe mari într-un timp foarte scurt şi extrem de confortabil. Trebuie să adăugăm şi la un preţ foarte scăzut”, a spus Robu.

El a precizat că, deşi ar fi vrut să fie gratuit, biletul pentru o călătorie cu noile vaporaşe va costa un leu.

Plimbările cu „vaporetto” pe Bega, atracție turistică a Timișoarei

Primarul Timișoarei spune că plimbările pe Bega cu aceste „vaporetto” vor constitui o nouă atracție turistică:

„Eu aş fi vrut ca transportul în comun să fie gratuit, dar nu suntem lăsaţi să folosim aceste vaporaşe gratuit, suntem obligaţi să punem un preţ, unul simbolic, şi anume de un leu, indiferent de lungimea cursei. Timişoara va deveni mult mai atractivă după ce vom da în folosinţă aceste vaporaşe pentru agrement şi asta se va întâmpla cât se poate de curând.

Am în vedere, în primul rând, municipiile Arad, Reşiţa, sunt convins că şi din Caransebeş şi de pe o rază mai mare vor veni mulţi cetăţeni la Timişoara să se plimbe cu vaporaşul şi desigur vor face şi alte lucruri din oferta foarte diversificată pe care Timişoara o prezintă pentru oricine”, a mai spus Robu.

Ce puteam face și la Galați cu 7 milioane de lei

Dacă la Galați am rămas de peste 20 de ani cu nostalgia plimbărilor cu vaporul pe Dunăre și ne referim aici la cursele pe Dunăre organizate în regim de transport public, cu grafic, nu la cursele organizate ocazional, pentru grupuri, cu catamaranul Vega sau nava Kaplan, iată că primarul din Timișoara le oferă o lecție edililor Galațiului: oricare timișorean sau turist care vizitează orașul are posibilitatea să se plimbe cu vaporașul Bega, cumpărând un bilet de un leu.

Asta se putea face și la Galați. Puteam avea plimbări cu vaporașul pe Dunăre dacă Primăria și Consiliul Municipal investeau 7 milioane de lei în construirea a 7 „vaporetto”, ca cele de la Timișoara. Mai ales că sunt construite la Galați.

Dacă nu pentru nostalgiile gălățenilor pentru reluarea tradiției curselor Galați – Brăila, merita făcută această investiție măcar pentru a crea o atracție turistică a Galațiului.

Achiziția celor 7 vaporașe reprezintând contribuția Primăriei Timișoara în cadrul unui proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea și amenajarea  malurilor râului Bega. Licitația a fost câștigată de firma Spat Yard SRL din Galați, la o valoare totală de 6,9 milioane de lei.

Ambarcaţiunea are 50 de locuri și este dotată cu instalaţie de aer condiţionat, utilități, instalaţie de sunet. Vaporașele vor avea lungimea de 12 metri, lățimea de 4,9 metri și vor avea o capacitate maximă de 50 de pasageri, o punte deschisă și un salon acoperit pentru pasageri, cu ferestre culisante. Fiecare ambarcațiune va fi condusă de o echipă formată dintr-un marinar și un motorist.

Foto – tion.ro

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de