La Galați, încă un sezon estival fără plaje

Autor :

Data : 31 mai 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Este un „record” să nu funcționeze o plajă într-un oraș înconjurat de Dunăre, Siret și Prut și de patru lacuri cu peste 2.500 ha de luciu de apă

Pentru gălățeni începe un nou sezon estival în care vor îndura canicula pe uscat, fără să aibă acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile și fără nicio variantă de agrement nautic. Pe cele patru lacuri din jurul orașului, nu există posibilitatea plimbării cu barca sau hidrobicicleta, nu mai vorbim de skijet-uri sau ambarcațiuni cu pânze.

foto 1Dacă în 1990 Galațiul avea trei plaje pe malul Dunării, la apă curgătoare – așadar fără bilet de intrare, la „Cocuța”, Turnul de Televiziune și Plaja „Vacanța”, dar și o altă plajă pe malul Lacului Brateș, acum oferta e extrem de redusă: Plaja „Dunărea” este închisă de doi ani și nu sunt șanse să fie deschisă în acest sezon estival, la Plaja Brateș nu s-a mai investit de mult, iar Lacul Vânători, fostul „lac al partidului”, este plin de mâl și se poate face plajă printre buruienile crescute pe malul lacului, nici vorbă de nisip. În lipsă de clienți, baza de agrement a și fost închisă.

Alternativele sunt cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei. Dar la bazin, nu e ca la plajă.

În campaniile electorale pentru alegerile locale din 2008 și 2012, candidații la Primărie au tot promis construirea unui aqualand, nici actualul primar nu a ratat o astfel de promisiune, dar până la urmă edilii au demonstrat că nu au fost în stare nici măcar să administreze bazele de agrement existente.

foto 2Edilii nu au fost în stare să administreze Plaja „Dunărea”

Plaja „Dunărea”, amenajată în zona turnului TV la începutul anilor 90, era la inaugurare o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber.

Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată. După revizia din 2003, plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. Ulterior, din două bazine a mai rămas funcțional doar unul.

În ultimii 3-4 ani nu au mai fost alocate fonduri nici măcar pentru reparațiile curente. În vara lui 2014, a mai funcționat un singur bazin, umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș. În august 2014, DSP Galați a dispus închiderea bazinelor și a altor obiective de la Plaja „Dunărea”, din cauza prea multor nereguli constatate, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și grupurilor sanitare, dar și a celorlalte construcții.

Reprezentanții Gospodărire Urbană SRL, societatea prin intermediul cărei Primăria Galați administrează plaja, au recunoscut neregulile descoperite de DSP, dar spuneau că nu pot face mai mult dacă nu sunt alocate de către Primăria Galați fonduri pentru modernizare.

Primarul Marius Stan promitea la începutul lui 2015 că primăria va aloca fonduri pentru instalația de filtrare a apei: „Anul acesta, probabil că numai vom cosmetiza. Sper să reușim să rezolvăm măcar stația de filtrare a apei la bazin, ca să nu mai aruncăm 8.000 de metri cubi de apă din patru în patru zile”. Dar nu s-a întâmplat.

foto 3Timp de un an, consilierii municipali n-au avut timp să aprobe caietul de sarcini pentru concesionarea plajei

Tot în 2015, în plin sezon estival, cu plaja închisă, primarul Marius Stan a lansat ideea găsirii unui investitor care să administreze plaja. Însă în anul care a trecut nu s-a întâmplat mai nimic. Au fost mimate vreo două termene la care era așteptată depunerea de oferte pentru preluarea plajei în concesiune, dar probabil că au fost diversiuni, pentru că acum aflăm că a fost întocmit un caiet de sarcini pentru concesionarea Plajei „Dunărea”, dar de un an consilierii municipali tergiversează aprobarea acestui document: „Avem un caiet de sarcini pe care văd că cei din consiliu l-au tot dat deoparte, tot cer lămuriri, cer modificări. E ca și cum ne-am vinde glia”, spune Marius Stan.

Marius Stan: „Eu, dacă aș fi investitor, n-aș risca”

Acum, deși susține în continuare varianta concesionării plajei, primarul nu mai crede că ar putea exista un investitor interesat să ia plaja în concesiune, pentru că ar fi o afacere proastă: „Eu, dacă aș fi investitor, să am banii, n-aș risca să vin să plătesc niște sume pentru concesiune. Rezultă niște prețuri care te fac să fugi. Practic, la Plaja Dunărea ai o perioadă de funcționare de 4-5 luni de zile pe an. Partea proastă este că plătești concesiunea pe întregul an”, ne declara recent primarul Galațiului.

Teoretic avem o plajă ce ar putea fi administrată de Primărie, practic Primăria nu bagă bani în administrarea plajei

Teoretic ar fi șanse ca Plaja „Dunărea” să fie administrată în continuare de Gospodărire Urbană SRL, după investiții în instalația de epurare și rezolvarea celorlalte măsuri solicitate de Direcția de Sănătate Publică:

„Ăla este un bazin în care nu ai voie să dai drumul nimănui să facă baie. Atât timp cât nu ai instalație  de clorinat apa, de epurare a apei, este inadmisibil să vii să cureți și să golești și să reumpli bazinul respectiv. E o cantitate de 8.000 de  metri cubi de apă. Mi se pare ca în epoca de piatră. Pe lângă faptul că apa, fie ea și proaspăt schimbată, nu prezintă garanție și DSP-ul nu îți dă voie să funcționezi în condițiile astea. Din punctul acesta de vedere nu are dreptul de a funcționa, nu are autorizație. Ca să obții autorizația de funcționare trebuie să faci o minimă investiție, care înseamnă modernizarea bazinului și dotarea cu instalația de clorinare”, spune Marius Stan.

În opinia acestuia, municipalitatea nici nu ar trebui să investească în modernizarea bazinelor de înot de la Paja „Dunărea” din cauză că cei de la Gospodărire Urbană SRL nu s-ar pricepe să administreze plaja: „Nu mi se pare normal, Consiliul Municipal să facă o investiție de genul acesta și după aceea să o dau unora care nu știu să o gestioneze. Când ai un astfel e obiectiv, mi se pare cel mai firesc să scoți la licitație în condițiile legii și să oferi unui privat care știe să se ocupe de asta. Nu cred că acesta ar fi scopul primăriei”, a mai spus Marius Stan.

În penurie de idei și pană de soluții

În concluzie, edilii Galațiului se cam învârt în jurul cozii. Dacă se investește în reabilitarea bazinelor, nu are cine să le administreze, deși exploatarea unui ștrand nu e o operațiune prea complicată, dovada fiind că bazinul de la Baia Comunală este bine administrat de Fundația Sportului Gălățean, care recent a preluat și administrarea zonei de baie comunală. Așadar, se poate. Primarul și consilierii municipali mizează pe apariția unui investitor, dar timp de un an nu au aprobat caietul de sarcini. În plus, după cum spune Marius Stan, doar un fraier ar investi în reabilitarea plajei.

Foto Vasile Caburgan

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de