La Galați, creștere fără precedent a muncii la negru

Data : 16 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

În 2018 s-a dublat numărul celor care muncesc fără contract.

„Revoluția fiscală” și măsurile adoptate de guvernanți în domeniul impozitării muncii încep să își arate roadele, prin creșterea fără precedent a fenomenului muncii a negru.

Controalele efectuate de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați în cursul anului trecut, au dus la descoperirea unui număr de 229 de persoane care au fost depistate muncind la negru, aproape dublu faţă de 2017, când au fost înregistrate numai 130 astfel de cazuri. Potrivit unui comunicat al ITM Galaţi, cei care munceau la negru au fost depistaţi fie în urma unor sesizări, fie în urma unor controale sau verificări. În 2018, inspectorii ITM au efectuat 1.766 controale la 229 de angajatori, în cadrul cărora au fost aplicate 698 de sancţiuni în valoare totală de peste 3.800.000 lei.

Încurajator este faptul că se menține numărul societăților la care relațiile de muncă sunt reglementate și prin contracte colective de muncă încheiate de sindicate și administratorii societăților. În judeţul Galaţi, la sfârşitul anului 2018, funcţionau aproximativ 890 unităţi cu peste 21 de salariaţi, din sectorul bugetar sau cu capital privat.

La sfârşitul anului 2018, 70,67% din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi aveau încheiate contracte colective de muncă, faţă de sfârşitul anului 2017, când 65% din numărul acestora aveau încheiate contracte colective de muncă.

La sfârşitul anului 2018 erau active un număr de 629 contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi, faţă de 624 contracte colective de muncă active la sfârşitul anului 2017.

Controalele efectuate de inspectorii ITM Galați au avut ca scop, atât identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, cât şi verificări privind încheierea contractul individual de muncă în formă scrisă, respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, respectarea prevederilor legale privind suspendarea contractelor individuale de muncă, respectiv întocmirea, completarea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor și evidenţa timpului de muncă.

Alt obiectiv a fost verificarea încadrării în muncă, în România, a cetăţenilor străini.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de