La Concursul „Orașul durabil” Galațiul n-a contat, dar a fost premiată comuna Costache Negri

Data : 16 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ambasada Franței a acordat cele 4 premii Primăriilor din Iași și Sibiu, CJ Sălaj și Primăriei Costache Negri, judeţul Galaţi

La ediția 2019 a Concursului „Oraşul durabil” 2019, organizat de Ambasada Franței la București, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România, Institutul Francez şi Business France, Primăria Galați nu a contat.

Concursul „Oraşul durabil” recompensează iniţiativele inovatoare din domeniile infrastructurii de canalizare şi apă, eficienţei energetice şi gestiunii deşeurilor, dar şi a reconversiei urbane şi renovării patrimoniului, iar Primăria Galați nu s-a remarcat prin nici un program notabil, nici la transport public, nici la utilități, nici la punerea în valoare a patrimoniului, nici la dezvoltarea conceptului Smart City.

Onoarea județului Galați a fost salvată totuși de Primăria comunei Costache Negri, care a obținut unul din cele 4 premii într-o companie selectă, alături de Primăriile din Sibiu și Iași și CJ Sălaj.

Cele mai performante primării din țară, cele din Sibiu și Iași

Primăria Iași a obținut Marele Premiu, această distincţie fiind acordată pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City. Premiul constă într-o invitaţie în vizită de studii a unei delegații de experți, oferită de oraşul Dijon, din Franţa, o comunitate de referinţă pentru tot ceea ce ţine de dezvoltare durabilă.

De asemenea, au fost premiate 4 din cele 11 proiecte evaluate. Primăria a primit și un premiu pentru achiziţia a 100 de autobuze, investiţii în E-ticketing, implementarea de soluţii de monitorizare, precum şi achiziţii de tramvaie şi autobuze electrice.

Primăria Sibiu a fost premiată pentru reconversia lacului Binder şi transformarea acestuia în obiectiv de petrecere a timpului liber. Consiliul Judeţean Sălaj a obținut un premiu pentru realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului.

Primăria Costache Negri, premiată pentru extinderea alimentării cu apă

Al 4-lea premiu a fost acordat comunei Costache Negri, din județul Galaţi, pentru extinderea alimentării cu apă a comunei.

„Proiectul de extindere a alimentării cu apă a comunei Costache Negri a fost finanţat din bugetul local cu suma de 85.000 de lei şi de la bugetul de stat cu 2,2 milioane lei şi a constat în realizarea unui nou puţ forat şi modernizarea reţelei de aducţiune, inclusiv a reţelei vechi de alimentare cu apă de distribuţie a alimentării cu apă a comunei, în sensul că s-a extins reţeaua de alimentare cu apă şi a fost înlocuită cea veche, pentru o calitate mai bună a apei potabile”, a declarat primarul din Costache Negri, Emilia Niculescu.

O competiție a performanțelor în dezvoltarea urbană

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a precizat cu acest prilej că acest concurs va continua şi în viitor.

„Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative de tip Smart City. Concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

Potrivit organizatorilor, pentru selectarea celor mai bune proiecte s-a lucrat după o grilă unică, multicriterială, stabilită împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei, ţinându-se cont de integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare urbană, durabilă, de elementele de finanţare, de parteneriat, de adecvare la scara comunităţii cărora se adresează. O mare parte din punctaj a venit din componenta tehnică, din legătura cu experienţa franceză, cum a fost cazul comunei premiate, elementele de durabilitate în timp şi de viziune de continuitate.

Foto: Ambassade de France en Roumanie

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de