ISU ne spune că e bine să ne adăpostim în pasaje, pe timp de alarmă reală. Doamne ferește!

Data : 2 august 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Singurul nostru pasaj autentic, cel din centrul orașului stă să cadă de ani de zile, în timp ce nimeni nu mișcă un deget.

Am avut astăzi un exercițiu de alarmare civilă. De altfel, toată presa a vuit ieri despre acest exercițiu, cerând oamenilor să nu se sperie pentru că vor avea parte de acum lunar de astfel de teste. Foarte frumos, suntem încântați de grija pe care ne-o poartă onor conducătorii noștri! Nu știu ce rezultate a avut exercițiul de astăzi, probabil că vom afla la prima ședință a comitetului pentru situații de urgență (apropo, ședința asta sperăm să fie una ordinară, nu extraordinară, că atunci este nasol!). Dacă sunt probleme majore, probabil că vor fi corectate.

Ce nu înțeleg eu este următorul lucru: de ce ISU Galați nu pune un accent mai mare pe informarea populației referitoare la semnificația sunetelor din cadrul acestor exerciții. Dacă facem un sondaj în rândul populației, suntem convinși că 99% dintre oameni nu știu să interpreteze aceste sunete, succesiunea lor. Suntem curioși câți dintre cei care au auzit astăzi semnalele de alarmare, știu, de exemplu, că 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele înseamnă alarmă la dezastre? Sau că 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, înseamnă de fapt că ne pregătim de o alarmă aeriană reală. Sau că alarma aeriană se anunță prin 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. La fel cum suntem siguri că puțini știu că încetarea alarmei se anunță printr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Dacă tot facem exerciții de alarmare, oare n-ar fi frumos ca orașul să fie împânzit cu panouri de informare, care să conțină toate aceste detalii?

ISU vine în schimb și ne spune că „într-o situație reală, în caz de alarmă aeriană, dacă sunteți acasă, opriți orice sursă de foc deschis, luați-vă actele și plecați către cel mai apropiat adăpost. Dacă sunteți în trafic, trebuie să părăsiți mijlocul de transport în care vă aflați și să mergeți către cel mai apropiat adăpost subteran sau într-o încăpere aflată la subsol, ori într-un tunel sau pasaj”. Pasaj? Păi, Doamne ferește să se adăpostească cineva în pasajul din centrul orașului! Acolo și pe timp de pace ești cu 99% mai aproape de moarte decât în tot restul zonelor orașului! În rest, noi să fim sănătoși și să nu avem parte de alarme reale. Deși, contextul politic actual ne fac să credem că aceste exerciții nu sunt deloc întâmplătoare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de