Între două surpări, consolidarea Falezei e tergiversată de Primărie

Data : 21 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Degeaba stau specialiștii sunt la dispoziția municipalității pentru identificarea soluției tehnice.

 

Despre tasarea Falezei se vorbește de pe vremea fostului primar Dumitru Nicolae, când primele surpări au obligat municipalitatea să comande primele expertize.

Atunci a fost stabilită și soluția tehnică pentru stoparea tasării, respectiv consolidarea taluzului falezei cu piloni din beton armat și s-a vorbit și despre costuri, estimate între 80 și de 100 de milioane de euro.

În 2010, primarul Dumitru Nicolae avea o singură problemă, să găsească bani pentru a cumpăra proiectul tehnic de la Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene (IPTANA). „Trebuie să găsim bani pentru acest proiect, voi relua treaba cu cei care au lucrat la IPTANA, nefiind cumpărat proiectul de către Primărie, nimeni nu ţi-l dă”, declara primarul Nicolae.

În 2014, primarul Marius Stan a mai plătit o expertiză, realizată de Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti și Academia Română și avea aceeași problemă, găsirea banilor. „După ce vom trage concluziile finale despre tot ceea ce trebuie să facem pe întreg ansamblul falezei, vom bugeta măsurile. Sper să obţinem bani pentru consolidarea întregii Faleze. Estimăm că sunt necesare o sută de milioane de euro”, spunea Stan.

Dumitru Nicolae și Marius Stan nu au făcut mare lucru, dar cel puțin au făcut expertizele, au identificat soluția tehnică și au evaluat costurile consolidării taluzului.

Pucheanu: „Altă expertiză”!

Și a venit la conducerea primăriei Ionuț Pucheanu. Deși avea expertizele de la predecesorii săi și posibilitatea să comande un proiect tehnic la IPTANA sau la alt institut de proiectări, pentru a se putea trece la găsirea sursei de finanțare, eventual din fonduri europene, prin „Strategia Uniunii Europene pentru zona Dunării”, în 2017 primarul Pucheanu a mai comandat o expertiză firmei SC Proexrom SRL Iaşi, expertiză care a început în 2018 și care se va termina peste 3 ani, după finalul mandatului său de primar.

Oficial, primarul Pucheanu așteaptă rezultatele expertizei pentru ca în baza acestora să fie identificată soluția tehnică.

Specialiștii sunt la dispoziția primarului Pucheanu pentru identificarea celor mai bune soluții

Dintr-o corespondență din 2018 a Ministerului Mediului și Ministerului Apelor și Pădurilor în legătură cu problema tasării falezei din Galați aflăm că specialiștii de la Administrația Națională Apele Române sunt la dispoziția Primăriei Galați cu consultanța necesară pentru identificarea soluției tehnice, eliminându-se astfel cei 3 ani pierduți cu expertiza comandată de Pucheanu.

„În data de 07.03.2018 a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat specialiști desemnați din cadrul Administrației Naționale Apele Române, reprezentanții Primăriei Municipiului Galați și reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, iar în urma discuțiilor au rezultat următoarele: (…) Specialiștii Administrației Naționale Apele Române vor asigura consultanță tehnică Primăriei Municipiului Galați pentru identificarea celor mai bune soluții privind rezolvarea problemei tasării falezei fluviului Dunărea”, se spune în adresa Ministerului Apelor și Pădurilor.

A trecut un an de la acea întâlnire, un an în care primarul și Primăria nu au făcut nimic pentru rezolvarea uneia dintre problemele importante ale Galațiului, deși ar fi fost timp suficient să fie identificate „cele mai bune soluții”, după cum se spune în adresă.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de