INTERVIU Iulia Hîrleșteanu: „Se spune că lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbaţii!”

Data : 10 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Iulia Hîrleșteanu crede că femeile au nevoie de drepturi și oportunități egale în familie şi societate.

Am stat de vorbă, într-un scurt interviu, cu Iulia Hîrleșteanu, președinta Organizației de Femei a PMP Galați. Am discutat despre rolul femeii în politică și de ce femeile sunt cel puţin la fel de importante ca bărbaţii în politică. Iată ce ne-a răspuns:

Reporter – Vă rog să-mi spuneți de ce credeți că femeile sunt cel puţin la fel de importante ca bărbaţii în politică?

Iulia Hîrleșteanu – Rolul femeii în politică este, indiscutabil, unul dintre cele mai importante subiecte de dezbătut. În ziua de azi, femeile lucrează, conduc întreprinderi, mașini, avioane, fac studii, își construiesc cariere și, în general muncesc cot la cot cu bărbații.

Pe de altă parte, s-au păstrat vechile obiceiuri: femeile sunt în continuare percepute ca principale responsabile în îngrijirea căminului şi a copiilor. Ele sunt în majoritate cele care gătesc, spală, fac curățenie, cresc copiii. Cu alte cuvinte, noul rol al femeii, de colegă și egală a bărbatului în loc să-l înlocuiască pe cel vechi, de ființă domestică supusă, n-a făcut decât să i se adauge. Femeile, de fapt, nu au trecut de la statutul de gospodină la cel de salariată, ci au rămas cu amândouă pe cap. Nu au schimbat un rol cu altul, ci trebuie să le joace pe amândouă, chiar dacă nu vor asta întotdeauna.

Reporter – Duce asta la încălcarea unor drepturi ale femeii?

Iulia Hîrleșteanu – Chiar dacă trăim în secolul XXI și aparent avem senzația că femeilor le sunt respectate toate drepturile, totuşi mai avem mult de luptat. Lupta împotriva violenței față de femei, lupta împotriva hărțuirii sexuale, lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Femeile au nevoie de drepturi și oportunități egale în familie şi societate.

Reporter – Cum este atmosfera în organizația politică pe care o conduceți din vara anului trecut?

Iulia Hîrleșteanu – Noi, PMP, cred că avem cea mai importantă şi frumoasă organizație de femei din Galați. Mă bucură faptul că un număr impresionant de femei sunt alături de noi, sunt hotărâte să se implice în schimbarea stării actuale. Ceea ce ne uneşte este faptul că ne dorim normalitate, ne dorim ce este mai frumos pentru copiii noştri şi pentru familiile noastre. Alături de doamnele din organizație şi alături de colegii mei vreau să schimbăm modul în care se face politică, modul în care politicul guvernează. Nu în ultimul rând vrem schimbarea atitudinii față de cetățean. Nu vorbim de schimbare de dragul schimbării, ci pentru că ea e necesară .Absolut necesară ! Nu înțeleg lipsa de reacție a unora la această corupție generalizată. Ne conduc oameni certați cu legea şi nu vrem să mai acceptăm acest lucru.Avem o echipă de oameni capabili, împreună şi numai împreună, putem dovedi că se poate. Fiecare dintre noi are potențialul de a face multe lucruri,însă atunci când ne unim descoperim forța . Ne place nouă să-i spunem „FORȚA PMP”!

Reporter – Deși expresia este controversată, există voci care spun că femeile „au un anumit interes în politică”. Care credeți că ar fi acel interes?

Iulia Hîrleșteanu – Prin aportul fiecăreia dintre noi, ca rezultat al efortului comun, vom reuşi să dăm viață obiectivelor pe care ni le-am propus, să dovedim că suntem active şi responsabile în cadrul partidului şi în societate. Femeile sunt capabile şi performante în orice domeniu, dacă sunt lăsate să-şi facă treaba şi, dacă sunt acceptate și respectate, sper să-şi facă mai mult curaj să intre în politică. Implicarea femeii în politică este o necesitate. Seriozitatea, devotamentul, puterea de sacrificiu, determinarea şi altruismul pozitionează femeile ca piloni de bază ai sicietăţii. Personal susțin, cred şi promovez rolul şi importanţa femeii în politică. Femeile, prin capacitatea de a empatiza, reprezintă conexiunea cu societatea, ele pot conduce prin capacitatea lor de a acționa multifuncțional. Vreau ca vocile femeilor să fie auzite şi ascultate, nu neglijate şi ignorate. Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor, vă aştept în PMP! Se spune că lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbaţii!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de