Instituțiile de învățământ din Galați „tranșate” dur de consilierii locali

Data : 4 octombrie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Consilierii locali ai Municipiului Galați și-au disputat intens unitățile educaționale.

Ei trebuie să asigure corectitudinea ocupării fotoliilor de directori

În aceste zile ISJ analizează circa 200 de dosare depuse de candidați în vederea ocupării fotoliilor de directori ai școlilor, liceelor și grădinițelor orașului nostru. Întregul proces legat de selecția candidaților, precum și organizarea concursului efectiv îi revine inspectoratului școlar. Însă, în acest proces, la un moment dat se implică și reprezentanții comunității locale. Consilierii locali și funcționarii municipalității trebuie să intre în componența comisiilor de validare ale directorilor unităților de învățământ.

Cel care gestionează la nivelul municipalității această componentă importantă a vieții comunității noastre este viceprimarul Picu Apostol Roman. Conform acestuia, repartizarea răspunderii Consiliului Local Galați a fost realizată prin tragere la sorți. Astfel, fiecare unitate de învățământ a revenit unui partid politic ce și-a desemnat consilierul. Fiecărui consilier i-a revenit 2 școli, un liceu și o grădiniță. Nu au participat la tragerea la sorți consilierii care au catedre (profesorii), unii au refuzat această obligație, iar Simona Vreme nu ar răspunde la convocări, în mai multe cazuri.

Dincolo de modul în care se vede oficial situația, ”tranșarea” influenței în școli a fost una teribilă. Bătaia peștelui a fost pe liceele de tradiție, iar cele mai slab cotate nu au stârnit interesul nimănui. Conform legislației în vigoare, toate unitățile de învățământ trebuie să beneficieze de sprijinul cuiva dintre aleșii locali. Viceprimarul consideră însă că procedura repartizării consilierilor pentru fiecare unitate școlară s-a încheiat.

De-a lungul anilor a devenit o practică schimbarea directorilor conform partidului aflat la putere, în plan local. Așa că nimeni nu și-a bătut prea mult capul cu cine devine directorul unității, ci a existat doar speranța firavă că școala, grădinița ori liceul nu va fi condus de un ticălos prea mare.

În aceste zile însă, consilierul local PMP, Oana Iurescu ne-a atras atenția asupra procedurii stranii din cadrul Consiliului Local privind desemnarea consilierilor în comisiile de validare a directorilor. Inițial acești consilieri nu au fost desemnați prin tragere la sorți de către toate partidele, ci fiecare lider de grup cerea acordul președintelui de partid, care decidea personal cine, ce unitate de învățământ va prelua, deci partidele cu cei mai mulți consilieri au dorit să își aleagă unitățile de învățământ care să le revină. Consilierii PMP s-au opus acestui tip de abordare și au cerut atribuirea prin tragere la sorți. S-a tras la sorți, iar după 2-3 zile avea să fie semnat documentul care să oficieze încheierea procedurii. Însă în documentul oficial consilierii locali aleși pe listele UNPR nu aveau repartizate unitățile școlare ce le reveniseră prin tragerea la sorți, partea lor fiind cedată PSD. Din acest motiv, consilierii PMP au refuzat semnarea documentului repartizării școlilor consiliului local. Procedeul încalcă flagrant normele democratice, drept pentru care PMP nu a semnat documentul ce parafează procedura.

”Nu este prima dată când consilierii PMP aleși pe listele UNPR ignoră deciziile luate de partidul nostru. Făcând abstracție de disciplina politică, eu consider că de fiecare dată nu le-am propus altceva decât să demonstreze prin votul dumnealor, că aleg aleg decența, în defavoarea interesului de grup. Odată ce am hotărât împreună că ne vom asuma, prin tragere la sorți, sarcina de a veghea asupra bunului mers a procesului de selecție a directorilor, înțeleg să respectăm  această decizie, chiar dacă încalcă vechile năravuri sau noile aranjamente. Dacă cei trei colegi, între care se regăsește și domnul Picu Roman, nu se considerau capabili să ducă la îndeplinire această sarcină, trebuia reluată tragerea la sorți și în nici un caz nu era cazul să se recurgă la gestul de a oferi discreționar, unui alt consilier, dreptul e a supraveghea acest proces. Suntem în Consiliul Local, nu la vreo tarabă de talcioc. Ceea ce facem astăzi va influența direct soarta copiilor noștri. Ar trebui să înțelegem că regulile democratice funcționează și între alegeri, iar acest mod de abordare a activității consiliului local este abuziv și păgubos și nu are nimic de a face nici cu un management politic local eficient și nici cu decența.”, ne-a declarat consilierul local Oana Claudia Iurescu

Conform Mioarei Enache, inspectorul general școlar, contactată telefonic, conducerea ISJ se va putea pronunța în legătură cu îndeplinirea condițiilor de înscriere, ce vor fi afișate public, conform etapelor calendarului desfășurării procesului de alegere a directorilor în data de 7 octombrie.

Conform calendarului proba scrisă este programată pentru 12 octombrie. În intervalul 17 octombrie-17 noiembrie 2016 se desfășoară evaluarea CV-ului și se organizează interviul pentru fiecare candidat, atât directori, cât și adjuncți. Evident, în această etapă trebuie să se implice și consilierii noștri locali, care ar trebui să se asigure de calitatea indubitabilă a viitorilor manageri. Validarea finală a rezultatelor și transmiterea lor la minister este programată pentru 16 decembrie 2016.

Neoficial, deși nu venise măcar data depunerii dosarelor candidaților, la unele unități de învățământ, câte o persoană din colectivul unității se dădea deja director, împărțind ordine ca pe propria moșie. Unele dispoziții erau atât de exagerate, încât subalternilor li se impunea chiar și interdicția de a vorbi cu părinții copiilor. Libertatea de exprimare nefiind un drept recunoscut pe moșia vătafului educațional cu pricina!

Situația ne pare firească aici pe malurile frumoasei Dunări: atât ciocoismul unora care se trezesc deodată că s-au uns directori, cât și bătaia consilierilor de a intra în ograda decizională a unor școli bine cotate. O fi din cauza faptului că prin târg se vehiculează prețurile pentru locul la câte o școală bună de stat (fapt illegal, atenție! chiar dacă pare a fi devenit practică, n.r.) iar locul cu pricina se plătește cu mulți euro, deși suma nu garantează educație ci mulți ani de chin efectiv al copiilor?!

Ne păstrăm atenția pe școli, grădinițe și licee… Vom reveni.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de