Înfrățirea Galați-Cahul, un proiect al PMP Galați în cinstea Centenarului Marii Uniri

Data : 6 decembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Intenția de colaborare a fost transmisă deja de autoritățile din Cahul.

Grupul de consilieri locali ai Partidului Mişcarea Populară Galați, format din Oana Claudia Iurescu şi Nicoleta Badiu, vine cu propunerea încheierii unui Acord de asociere şi colaborare între municipiul Galaţi şi municipiul Cahul, Republica Moldova, care în final să ducă la înfrățirea celor două orașe. Am stat de vorbă cu consilierul local Oana Claudia Iurescu pentru a afla mai multe detalii despre acest demers.

Reporter: Spuneți-ne, vă rog, mai exact, despre ce este vorba în acest proiect?

Oana Claudia Iurescu: Am depus astăzi la registratura Consiliului local al Municipiului Galați toate documentele necesare inițierii unui proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de asociere și colaborare între municipiul Galaţi și municipiul Cahul din Republica Moldova. Această asociere este un prim pas în vederea înfrățirii celor două orașe. Avem mult prea multe lucruri în comun pentru a nu profita de avantajele unei astfel de colaborări.
Reporter: Cum au reacționat autoritățile de la Cahul?

Oana Claudia Iurescu: Interesul lor pentru o astfel de colaborare este mai vechi. De altfel, propunerea noastră are la bază în primul rând intenția de dezvoltare a relațiilor de prietenie și colaborare între cele două orașe, materializată deja de partea moldovenească printr-o decizie similară (decizia nr. 6/26 din 28 iulie 2017), adoptată de Consiliul Municipal Cahul. Practic, ei ne așteaptă cu brațele deschise în tot acest demers.

IMG-20171206-WA0008

Reporter: În urmă cu două decenii lua ființă Euroregiunea Dunării de Jos. În tot acest timp nu prea am auzit de proiect comune Galați Cahul.

Oana Claudia Iurescu: Tocmai, această asociere se dorește a fi un exemplu de colaborare pentru Euroregiunea Dunărea de Jos, care, din păcate, deși funcționează de aproape două decenii, nu se poate lăuda cu prea multe proiecte concrete. Au fost câteva parteneriate, dar fără rezultate majore, de impact pentru regiune.

Reporter: Ce-ar urma să implice această colaborare cu municipiul Cahul?

Oana Claudia Iurescu: Cele două orașe se vor uni într-un efort comun de realizare a unor proiecte de dezvoltarea economică, socială și culturală durabilă. Cele două orașe ar urma să organizeze în comun proiecte pentru dezvoltarea durabilă economică, socială și culturală. Este vorba despre schimburi culturale, educaționale și sportive, schimburi de specialiști, organizarea unor târguri, festivaluri și expoziții, formarea și capacitarea resurselor umane, dar și despre elaborarea și implementarea în comun a unor studii și proiecte pentru domeniile de interes ale celor două părți.

Reporter: Tot acest demers are vreo legătură și cu sărbătorirea Centenarului Unirii?

Oana Claudia Iurescu: Fără îndoială! Consilierii PMP Galați consideră că înfrățirea celor două orașe chiar în anul în care românii de pretutindeni sărbătoresc centenarul Marii Uniri, înseamnă reafirmarea dorinței ca toți cei ce locuiesc pe pământ românesc să fie iar cetățeni ai aceleiași țări și membri ai aceleiași familii europene.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de