Incompatibil! Pâslaru a pierdut procesul cu ANI și e sancționat cu 10% pe 3 luni

Autor :

Data : 27 mai 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sancțiunea e aplicată după ce Florin Pâslaru a pierdut procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentință definitivă și irevocabilă

Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaților aplicarea sancțiunilor disciplinare în cazul deputatului Florin Costin Pâslaru ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare.

În cazul lui Pâslaru, ANI a solicitat aplicarea sancțiunii disciplinare prin diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de 3 luni, abatere prevăzută de art. 19, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor potrivit căruia „fapta deputatului (…) de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni. Sancţiunea se aplică de către Biroul Permanent al Camerei”.

ANI a constatat in noiembrie 2011 că deputatul PSD Florin Pâslaru a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr.18 Galaţi, încălcând astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. 

Raportul de evaluare privind încălcarea de către Florin Pâslaru a regimului juridic al conflictului de interese a rãmas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 1502 din 18 mai 2016.

Pâslaru a pierdut definitiv razboiul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție

Pe 8 noiembrie 2011, ANI constata că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând prevederile Legii Anticorupţie, nr 161/2003. Fiul deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. ANI a emis pe 07.11.2011 raportul de evaluare prin care s-a constatat încălcarea de către deputatul Pâslaru a prevederilor referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, raport rămas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 şi 2, din Legea 176/2010.

Deşi nu contestase raportul de evaluare în termenul prevăzut de lege, mai târziu Florin Pâslaru a solicitat anularea raportului de evaluare in dosarul 478/44/2012 aflat pe rolul Curtii de Apel Galati. Era o acţiune tardivă, dar instanţa i-a admis totuşi cererea. La cerea ANI, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău.

În dosarul 478/44/2012, magistrații din Bacău i-au respins cererea: „Instanța respinge ca nefondată, cererea de anulare a raportului de evaluare nr. 119023/G/II/7.11.2011 întocmit de pârâta Agenţia Naţională de Integritate cu privire la existenţa conflictului de interese”, se spune în sentința Curtii de Apel Bacau.

Pâslaru a facut recurs dar si magistratii de la Înalta Curți de Casație și Justiție au mentinut sentinta Curtii de Apel Bacau:

„Instanța respinge recursul declarat de reclamantul Pâslaru Florin Costin împotriva Sentinţei civile nr.112 din 08 iulie 2015 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Irevocabilă”, se spune în sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pâslaru, incompatibilul dat exemplu în Raportul MCV

Florin Pâslaru este deputatul la care se face referire în Raportul MCV din 2012, în care se spunea că parlamentari declaraţi incompatibili îşi exercită mandatele în continuare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de